İşin Yeni Dünyası | İsmail Hakkı Polat
İşin Yeni Dünyası canlı yayın serimizin bu ölümünde Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Bloomberg Businessweek Türkiye Yazarı İsmail Hakkı Polat ile merkeziyetsiz dünyaya dair öngörüleri, Web3 yaklaşımı ve şirketlerin bu dünyaya adaptasyonunu ve çok daha fazlasını konuştuk.
Pandemiyle birlikte iş dünyasındaki köklü değişimlerin etkilerini hayatımızın her alanında olduğu gibi kripto endüstrisinde de hissetmeye devam ediyoruz. Son dönemlerdeki gelişmelerin etkisiyle kripto para dünyasında hala daha deneyselliğin devam ettiğini ve geleneksel finans piyasalarıyla karşılaştırıldığında kriptonun geniş kitliler için riskli bir trend izlediğini belirten İsmail Hakkı Polat, bu trendlerin okuryazarlık ve bilinç eksikliğinden kaynaklı çeşitli kırılganlıklara yol açtığını ancak zamanla mevcut sistemdeki rehabilitasyon arayışı ve inovasyonların doğru sentezlenmesiyle bu durumun ortadan kalkarak insanlık için önemli bir fırsat yaratabileceğini söylüyor. Uzun yıllardır içinde bulunduğumuz serbest piyasa ekonomik modelinin artık çok fazla değer üretememeye veya bunu adil bir şekilde paylaştıramamaya başlamasıyla merkeziyetsiz dünya fenomeni kavramının hayatımıza girdiğini görüyoruz. Dünyadaki verinin giderek çoğalması ve işlenmiş bilgiye her zaman erişebilme ihtiyacının önemli bir konu haline gelmesiyle sorunları azaltan ve fırsatları çoğaltan Web3 felsefesinin yaratıldığını vurgulayan Polat, birincil kaynakları tüketmeden ve karbon ayak izimizi sürdürülebilirlik noktasında daha efektif kullanarak şeffaf, kişilerin arasına herhangi bir 3.parti girmeyen ve özel hayat unsuruna dikkat eden bir Web3 yaklaşımının yaşadığımız dünyaya hakimiyet kurmaya başladığını bizlere söylüyor. Yapılan araştırmalar kripto dünyasıyla ilgilenen insanların ve toplumların önemli bir çoğunluğunun belli bir refah seviyesini tutturma ihtimalinin çok az olduğu veya kaynak dağılımındaki eşitsizliğin önemli bir adaletsizlik haline geldiği kesimlerden oluştuğunu ve burayı bir sosyal çıkış kapısı olarak gördüklerini bizlere aktarıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırması bağlamında Nijerya ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki gençlerin kripto dünyasıyla yakından ilgilendiğine değinen Polat, gençlerin en başından beri aşina oldukları dijital dünyadaki değer üzerinden bu sektöre girmek istemeleriyle dijital varlıkların daha da fazla ön plana çıkmaya başlayacağını ve dolayısıyla Web3.0’ın gelişiminde de bu gibi olayların kaçınılmaz olarak yaşanılacağını belirtiyor. İş dünyasındaki organizasyonlara baktığımızda ise çoğunluğunun eski kuşaklar tarafından yönetildiğini ve kripto dünyasını anlamada zorlandıklarından dolayı bir sorunla karşılaştıklarında geleneksel yöntemleri kullandıklarını görüyoruz. Öte yandan Polat, merkeziyetsiz dünyada var olmak, yatırım yapmak veya değer oluşturmak isteyen kişilerin internet üzerindeki süper merkezi yapıların işleyişleriyle gelecekte gerçekleşmesi muhtemel merkezsiz yapılar arasındaki mimari farklılıkları görme, bitcoin’in temelde değiştirdiği işleyişler üzerinden önümüzdeki dönemde sosyal ve ticari olarak hangi alanlarda kullanım fırsatına sahip olunabileceğini belirleme gibi adımlar atarak yeni dünyanın nasıl kurulabileceğini anlamaları gerektiğine dair öngörülerde bulunuyor.
İş dünyasındaki önemli değişim ve dönüşümlerin meydana geldiği bu günlerde, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Bloomberg Businessweek Türkiye Yazarı İsmail Hakkı Polat’ın merkeziyetsiz dünyanın etkileri, Web3 felsefesi, kripto dünyasının gelişimi ve kurumların bu dünyaya uyumu ile ilgili fikirlerini dinledik. Yeni canlı yayın serilerimizle iş hayatının bugününe ve geleceğine ışık tutmaya devam edeceğiz.
- 15 Haziran 2022, Çarşamba
Son Eklenenler
Çizginin Üstü | Belirsizlik Dünyasında Çizginin Üstüne Yolculuk
- 26 Nisan 2023, Çarşamba
Sistem Dönüşümü ve Etki | İnovatif Sistemlerin Ölçümü & Anatomisi
- 26 Nisan 2023, Çarşamba