Daha fazla içerik için

Tüketiciler ülkeler ve markaların ana vatanları hakkında neler biliyor? Çokuluslu firmaların üretimlerini Çin’e kaydırırken bir endişeleri de “Çin malı kalitesizdir” algısının ortaya çıkarabileceği olumsuzluk olabilir mi? Çin’de üretilen ürümlerin kalitesizliğine vurgu yapan tüketiciler öte yandan iPhone’un oldukça kaliteli olduğunu düşünüyorlar. Paradoks kuramcıları bunu "Tüketici için markanın ana vatanı, ürünün gerçekte üretildiği ülkeden daha önemlidir" iddiasına yöneltti. Ancak gerçek dünyada bilgisayarda Çinli Lenovo, Tayvanlı Asus ve Acer; cep telefonunda Huawei, Xiaomi gibi Çinli markalar pazarda hızla yükseliyor. International Data Corporation (IDC) açıklamalarına göre 2018 yılının ikinci çeyreğinde Huawei Apple'ı geçerek dünya cep telefonu pazarında ikinciliğe yükseldi. Küresel pazarda yaşananlar geleneksel öğretileri bir bir yerle bir ediyor gibi görünüyor. Eğer izlenimlerimiz doğruysa tüketiciler ne ürünün menşeini ne de markanın ana vatanı biliyor, ya da önemsiyor. Küreselleşme süreci çokuluslu firmaları ne menşe ülke ne de markalarının ana vatanları için “Acaba ülkeyle bağlantılı bir olumsuzluk yaşar mıyım?” endişesinden kurtarmış mıdır? Bunu ortaya koymak için ürün menşeini veya ana vatanını ön plana çıkaran deneysel çalışmalardan tamemen farklı bir araştırma tasarımı gerekiyordu. Almanya otomobilde, İsviçre saatte, Fransa kozmetikte ve Japonya elektronikte diğer ülkelerden üstün müdür? Menşe ülke etkisi olarak adlandırılan bu konu, uluslararası pazarlama alanında üzerinde en fazla çalışma yapılan konulardan birisi olmuştur. Bu konudaki çalışmaların neredeyse tamamında dört temel varsayım bulunmaktadır. Ancak araştırmacılar bu standart varsayımların üzerinde pek durmamış ve bunların gerçek hayattaki varlığına dair bugüne kadar herhangi bir sorgulama da yapmamışlardır. Bu çalışmayı önceki tüm çalışmalardan farklı kılan faktör bu sorgulamayı ilk kez yapmasıdır.

Dergi Erişimi

Dergi içeriklerini okumak için HBR Türkiye'ye abone olmanız gerekmektedir. Eğer bir aboneliğiniz varsa hbrturkiye.com kullanıcı bilgileriniz ile üye girişi yaparak dergi içeriğini okumaya devam edebilirsiniz. Eğer abone değilseniz ücretsiz üyelik oluşturarak ayda 3 dergi içeriği (makale) okuma hakkına sahip olabilir veya abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz.
Giriş yap veya ücretsiz üye ol, okumaya devam et
Giriş yap veya ücretsiz üye ol, okumaya devam et
“ÜYE OL” butonuna basarak üyeliğinize ait Şartlar ve Koşulları, Gizlilik Politikası ile KVKK Aydınlatma Metni’ni okuduğunuzu ve HBR Türkiye tarafından size özel oluşturulan hizmet, kampanya ve promosyonlara yönelik elektronik posta almayı kabul etmiş sayılırsınız.
E-bülten aboneliğinden dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz.
Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş