Cinsel Tacizi Önleme Programları Neden İşe Yaramıyor?

Haziran 2020

Daha fazla içerik için

Cinsel taciz terimi 1970’lerde akademik çevrede kullanılmaya başlandı ve 1977’de hukuki bir kavram olarak yaygınlaştı. O yıl feminist hukukçu Catharine MacKinnon iş yerinde tacizin cinsel ayrımcılık oluşturduğunu öne sürdü ve bu, 1964 Sivil Haklar Yasasına aykırıydı. Federal yargıçlar bu fikre başlangıçta şiddetle karşı çıktı ancak MacKinnon, 1978’de üç mahkeme tarafından haklı bulundu, 1986’da ise Anayasa Mahkemesi MacKinnon lehinde karar verdi. Cinsel taciz kavramının dönüm noktası 1991 yılıydı. Anita Hill, Yüce Mahkeme için aday gösterilen Clarence Thomas’ı, Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonunda asistanı olarak çalışırken kendisini taciz etmekle suçladı. Hill’in medyaya da yansıyan ifadesi cinsel tacize dair bir farkındalık yarattı ve birçok kadın kendi hikayesini paylaşmaya başladı. Sorunun boyutunu anlayan ve hem hukuki açıdan hem de halkla ilişkiler bağlamında gittikçe endişelenen birçok şirket bu sorunu ele almaya karar verdi ve hemen harekete geçti. 1997’de Amerikalı şirketlerin yüzde 75’i çalışanlarına, hangi davranışların hukuken yasak olduğunu ve nasıl şikayette bulunulacağını açıklamak için zorunlu eğitimler başlattı. Yüzde 95’iyse tacizi bildirmek ve soruşturma talep etmek için şikayet sistemleri geliştirdi. Eğitim ve şikayet mekanizmaları şirketler için de çalışanlar için de yararlıydı. Anayasa Mahkemesi 1998’de şirketlerin, eğitim ve şikayet sistemleriyle kendilerini bu tür davranışlardan nasıl koruyabileceğine yönelik iki dava yürüttü

Dergi Erişimi

Dergi içeriklerini okumak için HBR Türkiye'ye abone olmanız gerekmektedir. Eğer bir aboneliğiniz varsa hbrturkiye.com kullanıcı bilgileriniz ile üye girişi yaparak dergi içeriğini okumaya devam edebilirsiniz. Eğer abone değilseniz ücretsiz üyelik oluşturarak ayda 3 dergi içeriği (makale) okuma hakkına sahip olabilir veya abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz.
Giriş yap veya ücretsiz üye ol, okumaya devam et
Giriş yap veya ücretsiz üye ol, okumaya devam et
“ÜYE OL” butonuna basarak üyeliğinize ait Şartlar ve Koşulları, Gizlilik Politikası ile KVKK Aydınlatma Metni’ni okuduğunuzu ve HBR Türkiye tarafından size özel oluşturulan hizmet, kampanya ve promosyonlara yönelik elektronik posta almayı kabul etmiş sayılırsınız.
E-bülten aboneliğinden dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz.
Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş