E-kitap: Çevik Ekipler İnşa Etmek

10 Şubat 2021, Çarşamba

2021, 2020’nin bütün sorunlarını sırtına yüklenmiş bir şekilde bizi karşıladı. Toplumsal eşitliğin, adaletin, kök salmış hiyerarşilerin sorgulandığı bu dönemde çalışma ortamları mecburi bir değişime uğradı. Günümüz iş modelleri artık bürokratik adımları veya konvansiyonel formaliteleri beklememeli; aksi takdirde zamanı yakalayamayıp rakiplerinden geri kalmaya mahkum kalabilirler. Karar verme mekanizmalarının, iş sistemlerinin, çalışma alışkanlıklarının 7/24 çevrimiçi hale geldiği bir dönemde konvansiyonel yöntemlerde ısrar etmek zaten çağımızın yenilik, inovasyon ve ilerlemeye odaklı misyonlarına ters düşen bir durum. Hiyerarşiyi kırmak, organizasyonun bütün birimlerini karar verme süreçlerinde daha aktif kılmak ise ancak ve ancak “çevik yaklaşım” ile mümkün.

Çevik yaklaşımı iş modellerinin merkezine koyan organizasyonlar, bütün birimlerin ve takımların aktif ve etkin katılımı sayesinde müşterilerin ve bulundukları pazarın isteklerine daha hızlı cevap verebiliyor. Bu durum, ürünlerin kalitesine ve müşteri memnuniyetine doğrudan yansıyor. Çevik yaklaşım sadece maddi odaklı çözümler sunmuyor. Organizasyon kapasitesinin yüzde 100’e yakınını kullanmayı hedefleyen bu yaklaşım, takım üyelerinin ve çalışanların işbirliğini teoride değil pratikte öğrenmesini sağlıyor. Bu yüzden çevik yaklaşımı benimseyen organizasyonlarda çalışan bağlılığının, sorumluluk hissinin ve motivasyonun yüksek olması şaşırtıcı değil. Çevik yaklaşım, günümüz iş ortamlarına her yönden çözüm sunsa da onlarca yıldır benimsenmiş konvansiyonel yöntemleri bir gecede unutmak ve unutturmak mümkün değil. Dönüşüm ve alışma süreçleri her daim zor olmuştur çünkü sadece sistemin zihniyetini değil, insanların da zihniyetlerini değiştirmeniz gerekiyor.

HBR Türkiye ve ACM olarak oluşturduğumuz bu e-kitapta değişimin sanıldığından zor olmadığını her sektörden deneyimler ve içgörüler sunarak değişimden çekinebilecek iş modellerine ilham vermeyi ve aydınlatmayı amaçladık. Türkiye gibi konvansiyonel yöntemlerin ön planda olduğu bir pazarda iş modellerine getirilecek ufak değişimlerin, iş ortamında kolektif anlayışı güçlendireceğini ve dolayısıyla bu koca belirsizlik fırtınasında savrulmayı önleyeceğini düşünüyoruz.

Sir Andrew Likierman’ın da belirttiği gibi, “Geçmiş başarı, muhakeme için doğru bir kriter değildir.” Yüzümüzü yeniliğe ve değişime döndürdüğümüz bir geleceğe…

Keyifli okumalar!

E-kitabı İndir

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş