Ebru Çapa ile Yetenek & Kültür: Şengül Arslan
Yetenek ve Kültür canlı yayın serimizin bu bölümünde Şişecam İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Şengül Arslan ile insan kaynakları perspektifinden yetkinlikler ve liderlik konularında yaşanan dönüşümleri, şirketin yeni düzene adaptasyon süreçlerini ve pandemi ile yaygınlaşan esnek çalışma modellerine olan bakış açılarını konuştuk.
Son iki yılda iş dünyasının önemli meydan okumalarla karşı karşıya kaldığını ve burada yer alan başta insan kaynakları yöneticileri olmak üzere tüm paydaşların köklü bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçmeye başladığını görüyoruz. Organizasyonlardaki güç dengelerinin önemli bir dönüşüm aşamasından geçerek çalışma modellerini, esnek iş gücünü ve içinde bulunduğu ekosistemi değiştirmeye başladığını belirten Şengül Arslan, bu süreçte Şişecam olarak uzaktan ve hibrit çalışma, kişiselleştirilmiş sağlık hizmeti ve farklı ülke mevzuatlarını uygulama anlamında hem çalışanlarına hem de yöneticilerine çeşitli roller üstlenmeyi taahhüt ettiklerini söylüyor. Değişen iş yapış şekillerinin etkilediği alanlardan birinin de çalışan bağlılığı ve memnuniyeti olduğunun ve bunların organizasyonlar için önemli gündem maddeleri haline gelmeye başladığının farkındayız. Pandemiyle birlikte sahip olduğumuz yetkinlik setlerinin değişmeye başladığını ve bu noktada çalışanların iş dünyasındaki yeniliklere daha kolay uyum sağlayabilmeleri liderlere önemli sorumlulukların yüklendiğini vurgulayan Arslan, Şişecam olarak kurumlarında insana dokunan her süreci yakından takip ettiklerini ve yıllar öncesinde yenilikçi bir bakış açısı geliştirerek dijital transformasyon süreci için Şişecam Akademi’yi hayata geçirdiklerini aktarıyor. İş dünyasındaki yaşam koşulları ve mevcut yetkinlik modellerinin değişmesiyle liderlerin sahip olduğu veya olması gerektiği özelliklerin de farklılaşmaya başladığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Dijital, çevik ve kapsayıcı öğrenme modelini kurumlarındaki liderlik anlayışına entegre etme faaliyetlerini yürüttüklerine ve liderlerin buradaki durumu benimseyerek çalışanlarına uygun bir zemin hazırlamalarının son derece önemli olduğuna değinen Arslan, sürdürülebilir bir başarı için çalışanların cesaretlendirilmesi, hata yapabilme imkanına sahip olabilmesi ve risk alabilmesi gerektiğini bizlerle paylaşıyor. Günümüzde yetenekli iş gücüne sahip olma isteği doğrultusunda organizasyonlar arasında çeşitli rekabet ortamının oluşmaya başladığının bilincindeyiz. Hem içerideki yeteneklerin gelişimini arttırma hem de dışarıdaki yeni yetkinlikleri cezbetme noktasında çeşitli projeler geliştirdiklerini söyleyen Arslan, Şişecam’ın bünyesindeki yetenekli çalışan oranını arttırmak için meslek liseleriyle iş birliği yaparak buradaki gençlerin mezun olmadan önce üretim sahalarında çalışma, “Together Genç Yetenek” programı ile başarılı üniversite öğrencilerine ilk günden itibaren gerçek bir iş imkanı sunma ve global rotasyon sayesinde çalışanlarının yüzde 1’ine kariyerlerine farklı bir ülkede devam etme gibi imkanlar sunduklarını belirtiyor. Öte yandan, önümüzdeki birkaç seneyi düşünürsek farkındalık yaratma adına çalışma modelinin ve yerinin değişmesi, yeteneklerin tutulması ve organizasyonların yeni bir anlam arayışına girmesinin insan kaynakları alanını şekillendirecek yeni trendlerden olacağına dair düşüncelerini vurguluyor.
Değişim ve dönüşümün çok hızlı yaşandığı bu günlerde, Şişecam İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Şengül Arslan’ın pandemiyle birlikte iş dünyasının dijitalleşmeyi ele alış şekilleri, yeni modellere uyum süreçleri ve yetkin iş gücünü elde tutmak için hayata geçirdikleri projeleri ile ilgili açıklamalarını dinledik. Yeni yayınlarımızda değişen iş dünyasını konuşmaya ve liderlere söz vermeye devam edeceğiz.
Serinin diğer videoları için: Ebru Çapa ile Yetenek & Kültür
- 12 Ağustos 2022, Cuma
Son Eklenenler
Çizginin Üstü | Belirsizlik Dünyasında Çizginin Üstüne Yolculuk
- 26 Nisan 2023, Çarşamba
Sistem Dönüşümü ve Etki | İnovatif Sistemlerin Ölçümü & Anatomisi
- 26 Nisan 2023, Çarşamba