Daha Azla Daha Çoğu Nasıl Yapabiliriz?

9 Eylül 2014, Salı

İş dünyasında başarı elde edebilmek için yalın olmak gerektiği üzerine çok fazla kitap ve yazı yazıldı. Yalın yönetimi tek bir cümleyle açıklamak gerekirse daha azı ile daha fazla yapmak olarak özetlenebilir. Nedir daha az olan? Daha az zaman, daha az çaba, daha az masraf, daha az malzeme... Daha azlar burada sayılanlarla sınırlı değil elbette, istediğimiz kadar daha az biz de ekleyebiliriz. Peki, daha azla daha çoğu nasıl yapacağız? İşte burada temel yalın prensipleri devreye giriyor:

  • İsrafı azalt. Yalın yönetim anlayışında israf biraz daha geniş olarak “değer katmayan her türlü faaliyet ve ürün israftır” şeklinde özetleniyor. Japon anlayışına göre yedi temel israf (muda) bulunuyor.
  • Süreçleri basitleştir. Buradaki önemli nokta, süreçlerin karmaşıklıktan çıkarılarak olabildiğince basit ve sade olmalarının amaçlanması. Süreçlerin basitleşmesi, standart prosedürlerin hazırlanıp uygulanmasıyla mümkün olabilir.
  • Sürekli gelişim sağla. Japonlar bir şeyi devamlı geliştirmek için sürekli çaba gösterme, devamlı daha iyiyi arama felsefesine Kaizen adını veriyor. Kaizen bu anlamda yalın yönetimin ayrılmaz bir parçasıdır.

Hakan Karamanlı’nın “Yalın Olmak” adlı yazısından uyarlandı.

Ayrıca Thomas Hout ve David Michael’ın “Yönetime Çinli Yaklaşımı” isimli makalesi de ilginizi çekebilir.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş