SPONSORLU İÇERİK - TWISER

Kriz Yönetiminde Yardımcınız OKR

14 Kasım 2022, Pazartesi

Bugünlerde sıklıkla duyduğumuz OKR (Objective and Key Results), neyi başarmak istediğinizi ve bunu başarmak için hangi kilometre taşlarını karşılamanız gerektiğini belirlemeniz için kullanılan bir metodoloji. Etkili bir hedef belirleme aracı olan OKR, çevik yönetimin organizasyonlar için oldukça önemli olduğu bu dönemde, dünyanın önde gelen kuruluşları tarafından kullanılıyor. Peki, tıpkı geçirdiğimiz pandemi gibi beklenmedik kriz dönemlerinde OKR'ler organizasyonlara nasıl fayda sağlıyor?

PR News ve CS&A International tarafından yürütülen bir ankete göre, organizasyonların %62’si bir kriz yönetimi planına sahip ancak bunların sadece %49’u krizle başa çıkabilecek kadar güncel.

OKR metodolojisi kriz dönemleri için şirketinizin yeni rotalar çizmesine imkan veren ve ihtiyaca göre şekillenen bir bakış açısı sunuyor. Böyle değerlendirildiğinde belirsizlikler ve hızlı değişimlerle başa çıkmak için OKR, organizasyonların yardımcısı oluyor.

Kriz dönemlerinde, sonuçlara ulaşmaya odaklanan bir yönetim yaklaşımına sahip olmak her şeyden daha önemli hale geliyor. Kriz zamanlarında, organizasyonların doğru kararlar vermesi, şirket hedeflerinin tam olarak anlaşılması ve kaynakların doğru kullanılması oldukça kritik. İşte, OKR’ın baz alındığı bir performans yönetim sisteminin devreye girdiği yer tam olarak burası.

Odaklanma

Kriz dönemlerinde, durumu uygun şekilde analiz etmek adına soğukkanlılığı korumak önemli. Bu noktada amaç, krizi en hasarsız şekilde atlatmak ve hedeflere ulaşmak için eylem planını uygulamaktır. OKR’ler kriz zamanlarında ihtiyacınız olan en önemli hedefinize odaklanmanızı ve gerekirse yönünüzü değiştirmenizi sağlar. Zorluklara uyum sağlamaya çalışırken herkesin bunaldığını hissettiği zamanlarda OKR, organizasyonların önemli olan iş önceliklerine odaklanmasına yardımcı olur.

Hizalanma

Kargaşanın ortasında, hedefinize giden yolda belirsizlikler yaşayabilirsiniz. İşi odaklı tutmak için bireylerin ve ekiplerin iş gereksinimlerine ve hedeflerine uyum sağlaması gerekir. Organizasyondaki herkesin ortak amacı paylaştığından emin olmak son derece önemlidir. OKR, herkesin doğru hedefler adına çaba sarf etmesi için iş önceliklerinin tüm organizasyon seviyelerinde anlaşılmasını sağlar.

Bağlılık

Gallup’un verilerine göre, düşük çalışan bağlılığının maliyeti dünya çapında üretkenlik kaybında yaklaşık 7 trilyon dolar! Özellikle kriz dönemlerini göz önünde bulundurduğumuzda bu sayı çok daha yüksek seviyelere çıkabiliyor. OKR çerçevesi ile çalışanlar büyük resimde katkılarının ne kadar önemli olduğunu anlayabiliyor ve böylece bağlılıkları ve motivasyonları artıyor.

Takip

Staples National Small Business Survey’e göre, ankete katılan 400 küçük işletme sahibinin %80'inden fazlası işletme hedeflerini takip etmediklerini söylüyor. Aynı katılımcıların %77'si şirketlerinin, şirket hedeflerine henüz ulaşmadıklarını da ekliyor. Yalnızca bu istatistiklerle bile hedeflerin takibi ile  başarının bağlantılı olduğunu söylemek mümkün. Hedeflerin ilerlemesini takip etmek ve doğru yönde hareket ettiklerinden emin olmak özellikle kriz dönemlerinde herhangi bir engel durumunda hızlı aksiyon almayı sağlıyor.

OKR, Netflix, Microsoft, Amazon, Google ve Dropbox gibi büyük ve başarılı organizasyonlar tarafından kullanılan ve kendini kanıtlamış bir yönetim aracı. En etkili yönetim yaklaşımlarından biri olarak bilinen OKR, organizasyonların iş stratejilerini ölçülebilir hedeflere dönüştürmelerine yardımcı oluyor. OKR’ler, önceliklerin tanımlanmasıyla ekiplere doğru alana odaklanma fırsatı veriyor. Dinamik dünyada sürekli değişen koşullarla beraber, hedefleri de ihtiyaca göre değiştirmenize olanak tanıyor. Böylece, kriz dönemlerinde bile şirketlerin ana rotalarından şaşmadan ilerlemelerine imkan veriyor. OKR’lerin dijital bir platform aracılığılıyla yürütülmesi, istenilen anlık takibi ve aksiyonu mümkün kılıyor. Herkesin şirketin stratejilerine ve ilerlemelerine erişebilmesiyle, aynı yöne bakan ekipler yaratılıyor. Bu alanda firmalara global ölçekte destek sağlayan Twiser CEO'su Ongun Demirler konu ile alakalı "Twiser dünyanın her yerinde organizasyonların performans yönetimlerini insanı odağına alarak dönüştürüyor; hem yöneticilerin hem de çalışanların daha mutlu, verimli, iletişim odaklı olduğu ve ortak hedeflerle hizalandığı ortamları yaratıyor, " diyor. Daha fazla bilgi almak için web sitesini ziyaret edebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş