SPONSORLU İÇERİK - TWISER

Yeni Çalışma Düzenine Yeni Nesil Performans Sistemleri: OKR

25 Nisan 2022, Pazartesi

Çalışma modellerinin değişmesiyle karşımıza çıkan yeni organizasyon ihtiyaçları, yeni nesil performans sistemlerinin gerekliliğini de ortaya çıkarıyor. Değişen koşullarla birlikte artık birçok organizasyon iş süreçlerini ofis ortamından uzakta yönetiyor. Uzaktan ve hibrit gibi yeni çalışma modellerinin çalışanlar ve organizasyonlar için elbette avantajları var, fakat bu avantajlardan maksimum seviyede verim almak için dijital araçlardan destek almak gerekiyor. Bu noktada, Hedefler ve Anahtar Sonuçlar (Objectives and Key Results – OKR) metodolojisiyle kurgulanan yeni nesil performans platformları, dönüşümü iyileştiren, organizasyonlarda amaç birliği yaratarak tüm bireylerin aynı yöne bakmasını ve daha emin adımlarla ilerlemesini sağlayan bir yönetim aracı olarak karşımıza çıkıyor.

Sürekli dönüşen dünya ile değişen ihtiyaçlar

Sürekli olarak gelişiyor, yenileniyor ve dünyanın hızına ayak uydurmak için çalışıyoruz. Organizasyonların olmazsa olmazı performans yönetimi de bu değişimle beraber yenilenme ihtiyacı duyulan alanlardan biri. Gartner, IK liderlerinin sadece yüzde 5,1’inden daha azının performans yönetiminin şu anda başarılı olduğunu düşündüğünü ve yüzde 81'inin kuruluşlarının performans yönetim sistemini değiştirdiğini bildiriyor.

Gartner İK bölümünde başkan yardımcısı olan Jeanine Prime, "Var olan performans yönetimi uygulamalarının başarısız olmasının nedenlerinden biri, sürecin çıktılarına yönelik artan taleplerdir," diyor ve ekliyor: “Artık organizasyonlar performans yönetimini ücretlendirme, terfi gibi kararları verebilmenin yanı sıra çalışan performansına, gelişimine ve bağlılığına yön vermek için de kullanıyor.”

Organizasyonlar değişen ihtiyaçlara, zaman ve mekândan bağımsız takip, destek ve hızlı aksiyon almayı sağlayan OKR metodolojisi ile şekillenmiş yeni nesil performans platformları ile ayak uydurabiliyor.

OKR metodolojisi amaca nasıl hizmet ediyor?

OKR metodolojisi organizasyon hedeflerinden bireysel hedeflere kadar, tümünün doğru bir şekilde önceliklendirilmesini, birbiriyle uyumlu hale getirilmesini sağlayan bir yaklaşım. Hedefler, organizasyonun gayesini açık bir şekilde ortaya koyuyor ve varılmak istenen noktayı bize sunuyor. OKR sağladığı esneklikle yeniliklerin değişen koşullara göre yapılabilmesini mümkün kılıyor. Çalışanların kendi belirlediği ve organizasyonla hizalandırdığı hedefleri, daha istekle sorumluluk alabilmelerini ve işlerini benimsenmelerini teşvik ediyor. OKR ile aynı zamanda sürekli iletişimin sağlanması, çalışanların yöneticilerinden destek isteyebilmesi ve geri bildirim alabilmesi de mümkün oluyor.

Organizasyon kültürünün tamamını kapsayan OKR metodolojisiyle tüm iş süreçlerinin anlık takip edilebilmesi ve ona göre aksiyon alınabilmesi, çalışan verimliliğini artıran etkenlerden biri. Güçlü, ilham verici hedeflere ilerleyen çalışanlar, organizasyonlarına sağladıkları katkı ve gelişime şahit olduklarında bağlılıkları da artırıyor. Forbes’ta yayınlanan bir araştırmaya göre, iyi bir organizasyon kültürüne sahip, çalışanlarını liderlik girişimlerinde teşvik eden ve takdirlerini sunan organizasyonlar yüzde 682 gelir artışı elde ediyor. Yine Forbes’a göre, şirketlerinde söz hakkına sahip çalışanlar kendilerini daha güçlü hissediyor ve iş süreçlerinde daha iyi çıktı elde ediyor.

Performans yönetiminizi destekleyen dijital bir araç

OKR metodolojisini baz alan, insan odaklı yeni nesil performans platformu WOKRTwiser’ın sunduğu günümüzde organizasyonların ihtiyaç duyduğu dijital bir araç. WOKR ile organizasyon hedeflerinin herkes tarafından anlaşılması ve çalışanların buna göre öncelikli hedeflerini belirlemeleri sağlanıyor. WOKR ile tüm şirket çalışanlarının hangi hedefler doğrultusunda çalıştıklarını görüyor, hedeflerdeki ilerlemeler anlık takip edilebiliyor, geri bildirim sağlanabiliyor. Yıl boyunca yapılan çalışmaların kayıtlı kalması ile daha adil, şeffaf bir performans değerlendirmesi yapılıp çalışanların kariyer gelişimleri destekleniyor.

Çalışanların kendi hedeflerini belirlemesi, bunu yaparken de şirket stratejilerine göre hizalanabilmeleri başarıyı beraberinde getiriyor. Hedeflerin benimsenmesi, gerektiğinde revize edilebilmesi ve destek ortamının yaratılması, çalışanın ve yöneticinin sorumluluğu alarak aktif bir hedef yönetimi yapmasını sağlıyor.

Günümüzde rekabete ve değişen koşullara anlık cevap verebilmek, A’dan B noktasına giderken sorunları fark edip yolu değiştirmek, daha hızlı bir alternatif varsa ona geçmek artık WOKR ile mümkün. Özellikle hibrit düzende çalışanların performanslarını takip etmek ve ölçmek o kadar da kolay olmayabiliyor. Başarılı çalışanı ayırt edememek, çalışan bağlılığını ve verimliliğini doğrudan azaltan bir etken. Çalışanların adil ve şeffaf değerlendirilmesi, uzaktan çalışma ortamında kariyer gelişimine ve başarılı çalışanı ödüllendirmeye fırsat veriyor. Twiser’ın sunduğu WOKR ile tek bir ekran üzerinden takip edilebilen iş süreçleri tüm organizasyonlara kolaylık sağlıyor.

Bir başarı hikayesi: Yıldız Holding

Günümüzde büyük organizasyonlar, değişen koşullara hızlı uyum sağlayabilmek, amaç birliğini sağlamak, çevikliği ve verimliliği artırmak için OKR metodolojisini tercih ediyor. Peki, İnsan Stratejisinin merkezine “işin geleceğini” koyan Yıldız Holding, OKR metodolojisini organizasyonlarında nasıl uyguluyor? Yıldız Holding İnsan ve İş Destek Başkanı Bahattin Aydın kullandıkları performans yönetim sistemi ile ilgili şunları söylüyor:

“Yıldız Holding’de İşin Geleceğini bütünsel bir bakış açısıyla ele alıyoruz. Yeni performans sistemimiz OKR’yi UYDU-Yeni Nesil Çalışma Modellerinde iletişim ve iş birliğini güçlendirmek için çok önemli bir platform olarak görüyoruz. OKR ile değişen koşullara daha hızlı uyum sağlayabiliyor ve doğrudan iş çıktılarına odaklanabiliyoruz. Aynı zamanda amaç birliği, şeffaflık ve geri bildirim mekanizmasını güçlendirmesi açısından 21. yüzyılın gerekliliklerine daha uygun bir performans sistemi sunarak çalışan deneyimini iyileştiriyoruz.

Yıldız Holding, OKR ile yüksek performans kültürünü desteklemeyi, hedeflerin değişen koşullara uyum sağlamasıyla daha çevik bir yaklaşımı, iletişim ve iş birliğini artırmayı amaçlıyor. Merkeze ise çalışan-yönetici iletişimini ve geribildirimi koyuyor. OKR’yi bir performans yönetimi değişiminden çok, bir kültür değişimi olarak görüyor ve yeni nesil çalışma modellerinde yeni nesil performans sistemini uyguluyoruz.”

Yıldız Holding İnsan Kaynakları Direktörü Aziz Revnaki ise yeni nesil performans sistemlerini şöyle değerlendiriyor:

“İnancımız, gelişimine destek olunan, kariyer planlaması yapılan ve destek gören, başarıları fark edilip ödüllendirilen aynı zamanda OKR gibi bir sistemle şeffaf ve adil bir değerlendirme içinde olan çalışanlarımızın bağlılığının da artacağı yönünde. Kullanıcı dostu, basit ama içindeki karmaşıklığı doğru bir şekilde yönetip çalışanı zorlamayan WOKR ile Twiser ekibinin OKR tecrübesi bizim bu konuda başarılı olacağımıza dair inancımızı artırıyor.”

Elbette, Yıldız Holding İnsan Kaynakları Direktörü Aziz Revnaki ve Performans & Yetenek Uzmanı Nida Karakoç’un da İK alanındaki dönüşüme olan destek ve katkıları bu başarılarının destekçisi. Her dönüşümde olduğu gibi performans yönetimi dönüşümünde de organizasyonda bu işin liderliğini yapacak, sadece başlangıcında değil, süreç boyunca takip ve geliştirmelerle daha etkili sonuçlar yaratacak güçlü ekip liderlerine ihtiyaç duyuluyor. Böylelikle OKR metodolojisinin getirdiği başarı sürdürülebilir kılınıyor.

OKR ve WOKR hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Twiser sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş