Maliyetleri azaltmak, finans ve iş süreçlerini iyileştirmek için ihtiyaç duyulan çevikliği, eyleme dönüştürülebilir içgörülerle elde etmek mümkündür. Kârlılığı artıracak ve işletme performansını optimize edecek temel stratejik kararlar almak için doğru araçlar kullanmak gerekir.
İşin nasıl yürüdüğünü, nasıl değer üretildiğini ve bu değerlerin akışını, maliyetlerin nerelerde bulunduğunu ve kâr potansiyelinin nerelerde olduğunu net bir şekilde görebilmek, en iyi işleyen şirket olmanın temeli olabilir. Maliyet ve kârlılık modelleri baz maliyetlerin optimize edilmesine, maliyet yönetiminde önlemler alınmasına ve kâr potansiyelini en üst düzeye çıkaracak fırsatların yakalanmasına yardımcı olabilir. Süreç maliyet modelleri boşa harcamaları ortadan kaldırmayı, maliyetleri azaltmayı ve verimliliği optimize etmeyi sağlayabilir. İç hizmet modelleri doğru hizmet maliyetlerinin belirlenmesine yardımcı olarak, en uygun kaynak kullanımını belirlerken verimli bir çapraz ücretlendirmeye olanak tanıyabilir. İşletmeler tüm kurumu kapsayan ve gerçek zamanlı doğru sonuçlar veren, uygulanabilir, doğru ve esnek modeller oluşturarak işlerindeki değer kaynaklarını ortaya çıkarabilir, keşfedebilir ve test edebilir. Karar verme sırasında daha stratejik, rekabetçi ve performans odaklı hale gelebilir.
Maliyet İçgörüleriyle Veriye Dayalı Daha İyi Kararlar
Finans ve iş süreçlerini daha düşük bir maliyetle yöneterek ve iyileştirerek içgörü ve çeviklik kazanmak mümkün mü? Evet, SAP’nin Profitability and Performance Management ürünü, bu problemi çözmüş görünüyor.
Örneğin satış birimleri kendi müşterileri ile kârlı ilişkiler kurmaya, işleri büyütmeye ve bunu sürdürmeye odaklanır. Bu odak, potansiyel müşterilerin, mevcut müşterilerin ve pazarın net ve ayrıntılı bir görünümünü ve bu içgörüyü eyleme dönüştürme becerisini gerektirir. Oldukça üretken bir satış gücüne sahip şirketler tam da bunu yapıyor. Mevcut müşterilerinizi sizinle gelecekte de giderek artan bir oranda çalışmaya ikna etmek, yeni ve çoğu zaman kararsız müşterilerle çalışmaktan daha düşük maliyetlidir. O halde satış birimlerinin mevcut müşterileri sadık kılacak faaliyetlere odaklanması gerekecektir. Ekibinizin ürünler, müşteriler ve kanallar konusunda, en düşük riskle en yüksek geri dönüşü sağlayan stratejik kararlar vermesini sağlamak üzere, SAP Profitability and Performance Management kapasite kullanım oranı-işlem hacmi metodunu içeren kapsamlı bir maliyet paylaştırma motoru olarak görev yapar. Farklı maliyet paylaştırmaları için oranlar ve kurallara yönelik entegre bir maliyet dağıtım modelini, bu şekilde oluşturabilirsiniz.
Peki, böyle bir analizin maliyeti düşüren unsuru nerededir? SAP’nin, bulut ve HANA teknolojisi ile beraber sağladığı güçlü entegrasyon, şirket içi bölümler arasındaki veri transferini, kopyalanma gereğini bütünüyle ortadan kaldırarak, doğru sonuçları hızla karar vericilerin kullanımına sunuyor. Örneğin, bir “Maliyet – FTE oranı” algoritmasının üreteceği sonuç için İK bölümlerinden ayrıca tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışanların son kayıtlarını istemek, standardı olmayan bu veriyi önce bu algoritmaya aktaracak biçime dönüştürmek ve sonra bu algoritmayı çalıştırmak gibi zaman alan ve maliyeti artıran unsurlar tamamen ortadan kaldırılmış olur.
Uygulanabilir ve Etkili Kârlılık ve Performans Modelleri
Her işletme kendine özgüdür. Süreçleri yönetme ve işletmede üretilen verileri kullanma şekli, hızlı ve rekabetçi kararlar alma becerilerini etkileyerek, işletmenin yalnızca bir takipçi olarak mı kalacağını yoksa bir lider haline mi geleceğini belirler.
Gelir ve maliyetlere ilişkin sonuçlara bakmak işletmeye yönelik önemli bir içgörü sunar. Ancak bu sonucu nelerin oluşturduğunu anlayamazsanız, işletmenizi yüksek gelir artışına ve yüksek düzeyde kârlılığa yönlendirebilecek doğru kararları veremezsiniz. Daha fazla gelir daha fazla kar demek de değildir. Bazı gelirler çok kârlıdır ama gelirlerin hayret verici bir kısmı aslında büyük zarar oluşturur.
Özellikle üretim yapan işletmelerde karşılaşılan en temel sorunların başında maliyet ve kârlılık unsurlarının, temel bileşenleri düzeyinde detaylandırılması gelir. Evet, onlar klasik mali tablolar üzerinde karlarını ve maliyetlerini görebilirler ancak bu kârlılık ve maliyeti oluşturan ayrıntıları göremedikleri için, daha kârlı ve düşük maliyetli stratejik kararlarını alırken, bu bilgilerden yeteri kadar yararlanamazlar ve çoğu zaman sezgisel olarak kararlar alırlar.
Bu sorunun en yaygın nedeni, farklı kaynaklardaki canlı ve güncel verinin eş zamanlı olarak senkronize edilmesindeki zorluklardır. Örneğin daha fazla üretim, işletmeye her zaman daha fazla kâr olarak dönmez. Bunun nedeni; çoğu zaman üretim hattındaki fireler, yükleme süreleri sırasındaki kayıplar, gece mesaileri ile beraber ortaya çıkan ilave enerji ve mesai giderleri gibi aslında tam olarak gizli de denmeyecek kayıplardır. Bu kayıpların, kârlılık ve performans analizlerine yansıtılamaması sebebiyle olduğu unutulmamalıdır.
SAP Profitability and Performance Management, gelirleri müşteri, ürün, üretim, hammadde, kanal ya da başka bir yönden analiz etmenize olanak tanıyarak, işletmenizde gizli verimsizliği ve bunun altında yatan nedenleri ortaya çıkarmanızı sağlar. Bu sayede iş ihtiyaçlarınızla ilişkili kar ve performans modelleri oluşturarak, kullanıcılarınızın hızla ve etkili bir şekilde veriye dayalı kararlar vermelerine destek olabilirsiniz.
Perakende şirketleri, SAP Profitability and Performance Management ile rakiplerinden ayrılıyor. Çünkü bu çözüm, kârlılığı her gün hesaplayıp simüle edebilmeyi sağlıyor üstelik en ince detaya kadar. Artık bir perakende şirketinin finansal birimleri, ticari faaliyetlerin finansal sonuçlarını sistemden alıyorlar ve üst yönetim, bu sonuçları kullanarak satış, pazarlama ya da finans konularında stratejik ve operasyonel kararlar alıyor. Perakende şirketleri için en kritik karar noktalarından birisi de kâr marjlarındaki eğilimin, günlük olarak analiz edilebilmesidir. Ancak bu sayede, hangi ürünlerde kar marjlarının yükselmekte ve hangilerinde düşmekte olduğunu görerek anlık stratejiler belirleyebilirler. Öte yandan hangi maliyet kalemlerinden, ana gider hesaplarına yansıma oranları ne durumda gibi karlılığı doğrudan etkileyen unsurları hızlı ve kolayca görselleştirebilmek çok kritik bir önem taşıyor.
Hızla harekete geçmek için maliyet ve kârlılık verilerini en detaylı seviyede süratle paylaştırmak ve analiz edebilmek gerekiyor. Devasa miktarda veriden hesaplanmış sonuçlara, tam zamanında çok hızlı erişim gerekiyor. Bu hızlı erişim, iş ve finans kullanıcılarına sonuçları analiz etmeleri ve işle ilgili sorunlara odaklanmaları için zaman kazandırarak, rekabetçi kararlar vermelerine yardımcı olacaktır. Simülasyonlar, olası kararların etkilerini test etme ve gözden geçirme olanağı sayesinde, yapılan seçimlerle ilgili isabet oranları fazlasıyla artacaktır.
Daha iyi, daha çok bilgiye dayanan, veri temelli yönetim kararları alabilme kabiliyeti, tüm işletmede düşük maliyet ve yüksek karlılık konusunda kısa zamanda hissedilen bir etki, derin, doğru maliyet ve kar içgörüleri gerektiren iş süreçlerinin performansını iyileştirmede elde edilen sonuçlar, lider ve rekabetçi yönlerinizi güçlendirecektir.
Not: Makale içeriği SAP’nin https://www.sap.com/turkey/documents/2019/09/fe57c88c-687d-0010-87a3-c30de2ffd8ff.html dokümanından yararlanılarak hazırlanmıştır.