SPONSORLU İÇERİK - SAP

Tedarik Zincirlerini Daha Akıllı Hale Getirmenin Yolları

17 Şubat 2021, Çarşamba

Yaşam ve iş dünyası, yaklaşık son bir yıl içinde çok hızlı ve beklenmedik değişimlerin etkisinde kaldı. Covid-19 pandemisinin getirdiği bu etkiler neredeyse tüm iş kolları ve sektörlerde zorunlu yenilikleri tetiklerken bu durum bazı alanlarda çok daha geniş çaplı yansımalara yol açtı. Bu etkilerin en fazla hissedildiği alanlardan biri de tedarik zincirleri oldu. Tedarik zincirleri, bugünün son derece dinamik ve değişken ekonomik ortamındaki fırsatlara ve zorluklara karşılık verebilmek için akıllı ve çevik bir yaklaşımı benimsemek zorunda. Dünya genelindeki öncü kurumlar da bu zorunluluğun farkında. Tedarik zincirlerinin bugünün ve geleceğin beklentilerine yanıt verebilmesi verimli, uyumlu ve stratejik planlama süreçlerini gerektiriyor. Bunun için de süreçleri dijitalleştirmeye, müşteri odaklılığını, eksiksiz görünürlüğü ve kurumsal inovasyonu teşvik etmeye ihtiyaç var. SAP Integrated Business Planning çözümü burada devreye girerek, kurumlara ihtiyaç duydukları desteği sağlıyor. Tedarik zinciri süreçlerinin birbirine bağlanıp entegre edilmesiyle talepler ve müşteri beklentileri algılanabiliyor. Dolayısıyla doğru ürün ve servisleri hızlı bir şekilde sunmak mümkün oluyor. Tedarik zinciri planlama süreçlerinin Nesnelerin İnterneti (IoT) aracılığıyla gerçek dünyaya bağlanabilmesi, görünürlüğü artırmayı ve işbirliğini teşvik etmeyi sağlıyor. Böylece süreçleri kesintisiz olarak iyileştirmek, yeni fırsatları keşfetmek ve yenilikçi iş modelleri oluşturmak için tedarik zinciri akıllı hale getirilebiliyor. SAP Integrated Business Planning, kurumlara etkili süreç planlamaları ve daha akıllı tedarik zincirlerinin anahtarını sunan sekiz yetenek kazandırıyor.

  1. Kurumsal planlamayı koordine ve entegre etmek
    SAP® Integrated Business Planning çözümü, işbirliğine dayalı kurumsal planlama yapmayı sağlıyor. Bu sayede pazardaki yeni beklentilere hızla yanıt vermek, genişletilmiş değer zincirinden gelen gerçek-zamanlı bilgileri kullanarak gelecekteki talepleri de öngörüp karşılamak mümkün oluyor. Süreçler birbirine bağlanıp otomatik hale getirilebiliyor, temassız planlama yapılabiliyor ve planlama süreçlerine öz denetimli, uyum yeteneği yüksek bir yaklaşım kazandırılabiliyor. Bulut tabanlı bu çözüm esnek ve ölçeklendirilebilir olduğu için ihtiyaçlara göre, modüler bir yaklaşımla istenen fonksiyonun kurulumunu yapabilmeyi sağlıyor.
  2. Satış ve operasyon planlamalarını birleştirmek
    SAP Integrated Business Planning çözümü, işletme genelindeki tüm birimlerde satış ve operasyon planlama süreçlerini destekleyerek stokları, hizmet seviyelerini ve kârlılığı dengeliyor. Böylece işbirliği artıyor ve farklı birimler arasında süreç uyumluluğu sağlanıyor. Çeşitli iş alternatiflerini modellemeye, iş planları oluşturup bunları optimize etmeye ve farklı talep kaynaklarından gelen bilgileri birleştirmeye imkan veriyor. Koşullar değiştikçe planları revize etme, planlama hızını ve çevikliğini artırma, kârlı yanıtlar ve kararlar verebilme, finansal hedeflere ulaşma yeteneği kazandırıyor.
  3. Talep ve tahmin yönetiminin tüm süreçlerini devreye almak
    Talep yönetimi fonksiyonu, kısa, orta, uzun vadeli ve daha stratejik tahminlere kadar tüm planlama yelpazesinde eksiksiz bir talep şeffaflığı sunuyor. Daha doğru tahminler için iş zekasını devreye almayı, planlama segmentasyonu yapmayı, pazarlamadan satış ve tedarik zincirine dek tüm iş grupları arasında işbirliği sağlıyor. İstatistiksel modelleme fonksiyonuyla doğru tahminler oluşturmak; talep algılama ve gelişmiş öğrenen algoritmalar sayesinde de anlık değişimlere hızla karşılık verebilmek mümkün oluyor.
  4. Pazara verilecek karşılığı ve tedarik planlamasını optimize etmek
    Gelişmiş algoritmalar pek çok farklı talebin karşılanmasını sağlıyor. Ayrıca sınırlandırılmamış talep artışı ve kestirme opsiyonlarıyla darboğazlar hızla tespit edilebiliyor. Çözüm hem taktik bazlı ve kaba kapasite tedarik planlamasını hem de operasyonal tedarik planlamasını destekliyor. Aynı zamanda senaryo planlama ve arz-talepteki gerçek ya da varsayıma dayalı değişiklikler için olasılık senaryoları hazırlama imkanı da sunuyor. Arz ve talep, operasyondaki değişikliklere göre hızla düzenlenebiliyor, kullanıcılar fiyat tespiti ve engelleyici faktör analizlerinden yararlanabiliyor.
  5. Talep-bazlı ikmali teşvik etmek
    Ayrıştırılmış tedarik zinciri sayesinde hataya yatkın tahminler yerine gerçek talebi kullanan, talep-bazlı ve yenilikçi bir malzeme ihtiyaç planlama yaklaşımıyla ikmali teşvik ediyor. Böylece tampon stokları hesaplamak ve bu tamponları en stratejik ayrışma noktalarında kullanıp yönetmek, tedarik zincirinde talep ve arz değişikliklerinin etkisini azaltıyor. Gerçek tampon durumlarına dayanarak şeffaflık artırılabiliyor, arz sürecinde talep-bazlı önceliklendirme yapılabiliyor. Arz ve üretim ağı görselleştirme fonksiyonu sayesinde ayrıştırma noktaları, kritik rotalar ve malzeme listeleri görselleştirip ayarlanarak karar alma süreçleri iyileştirebiliyor.
  6. Stok planlama ve çok-aşamalı optimizasyon için destek
    Stok planlama süreçlerini birbirine bağlamak, entegre etmek ve bu süreçler arasında koordinasyon sağlamak mümkün oluyor. Tedarik zinciri genelindeki belirsizliklerin ortadan kaldırılmasına destek olan bu çözüm, tedarik ağındaki tüm dağıtım ve üretim noktaları için ideal stok hedefleri tavsiye ederek ağın tamamını eş-zamanlı şekilde optimize ediyor. Optimum stok hedefleri oluşturarak kârın maksimize edilmesini sağlarken beklenmedik talepleri karşılayabilmek için bir tampon da bırakıyor. Çok-aşamalı optimizasyon, kurumun ve tedarik zincirinin tamamında koordine planlama yapmayı, böylece servis hedeflerine ulaşmayı sağlıyor.
  7. Intelligent Control Tower ile daha fazla şeffaflık
    SAP Integrated Business Planning ile SAP Supply Chain Control Tower çözümünün entegrasyonu, uçtan uca tedarik zincirinin tamamında geliştirilmiş ve akıllı bir şeffaflık sağlıyor. SAP Supply Chain Control Tower sayesinde, tedarik zincirindeki olaylar yapılandırılabilir uyarılar ve görünürlük aracılığıyla takip edilerek, ölçülerek ve karşılık verilerek tedarik zinciri performansı artırılabiliyor, zincirdeki ölçümler gerçek-zamanlı olarak değiştirilebiliyor. Tedarik zincirinin mevcut ve gelecek performans tahminleri hakkında içgörüler edinmek, daha hızlı karar vermek ve düzeltici eylemleri daha hızlı devreye almak mümkün oluyor.
  8. Planlamacıların daha çok işi daha kısa sürede yapabilmesini sağlamak
    Bu çözüm, planlama sürecini bütünleşik hale getirip dönüştürerek, ardışık manuel faaliyetlerden düzenli, otomatik ve entegre süreçlere taşımayı sağlıyor. Bellek-içi bilişim, öğrenen makineler ve gerçek zamanlı veriler planlama kararlarını değişen koşullara, müşteri talebine ve müşteri davranışlarına göre öngörüp optimize etmeye imkan veriyor. Planlamacılar tek tek istisnalara müdahale etmek yerine, genel akışı yönetip hedefler ile stratejiyi uyumlu hale getirebiliyor ve şirket performansını artırabiliyor. Uzayıp giden analizler yapmaya gerek kalmadan, yeni iş fırsatlarından hızla yararlanabilmenin yolunu açan bu çözüm, satış ve operasyon planlamayı hızlandırıp ürün kârlılığını optimize ediyor.

SAP® Integrated Business Planning, gelecekte talep kârlılığına ulaşmak için güçlü bir tedarik zinciri analitiğinden, olasılık simülasyonlarından, uyarılardan ve daha pek çok özellikten faydalanmanın çözümünü sunuyor. SAP HANA® üzerinde çalışan bu bulut-tabanlı çözüm, satış ile operasyonları, tahmin ile talebi, pazara verilen karşılık ile arzı, talep bazlı ikmal ile stok planlamayı bir araya getiriyor. Çözüm, ihtiyaçlara uygun modüler bir yapıda devreye alınabiliyor. Diğer SAP çözümleriyle doğrudan entegre çalıştırabiliyor. Kazandırdığı yeteneklerle bağlantısız, ardışık faaliyetlerin ve manuel işlerin ortadan kaldırılmasını, planlama süreçlerinin düzenlenip otomatize edilmesini, iyileştirilmiş hızlı yanıt verme ve karar alma süreçleri sağlıyor.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş