Paribu yalnızca kripto para platformu olarak değil, teknoloji şirketi olarak da faaliyet gösteriyor. Kendi teknolojisini üreten bir şirket olarak üzerinde çalıştıkları ürün ve servisleri mevcut. Son günlerde İstanbul'da gerçekleşen önemli bir etkinlik olan DevConnect'te bu sene blockchain, web3 ve kripto paraların global düzeydeki etkilerine odaklanıldı. Paribu'nun CEO'su Yasin Oral ile şirketin kripto para platformu ve teknoloji şirketi olarak önemli projelere yaptığı yatırımlar, sektöre yönelik öngörüleri ve Paribu’nun sektördeki rolü üzerine konuştuk.
Kripto para ve blokzincir endüstrisinde inovasyon anahtar kavramlardan bir tanesi. Paribu’nun inovatif yaklaşımla yürüttüğü projeleri ya da halihazırda var olan bu tür projelere yaptığı yatırımları var mı?
Paribu yalnızca kripto para platformu olarak değil, teknoloji şirketi olarak da faaliyet gösteriyor. Kendi teknolojisini üreten bir şirket olarak üzerinde çalıştığımız ürün ve servislerimiz var. Self custody, NFT market bunlardan bazıları. Kullanıcıyla buluşturmadan önce üzerinde titizlikle çalışmaya devam ediyoruz. Yatırım kısmına gelirsek, Paribu Ventures çatısı altında bugüne dek 19 farklı projeye 6,5 milyon dolar değerinde yatırım yaptık. Her biri de sektöre katkı sağlayacağına inandığımız girişim ve projeler.
Paribu Hub’ın amacı nedir ve hangi misyonla hareket ediyor?
Paribu Hub’ı, blokzincir bilinirliğini artırma hedefiyle kurduk. Paribu Hub çatısı altında blokzincir, web3, kripto para gibi yeni teknolojilerin akademik seviyede bilinmesini sağlamak adına işbirlikleri kuruyor ve eğitimler düzenliyoruz. Bugüne dek pek çok önemli kişi ve kurumla bu anlamda iş birliği yaptı, yapmaya da devam ediyor. Merkezsiz ile birlikte düzenlediği ilk global etkinliği de DevConnect İstanbul kapsamındaki d:pact konferansı oldu. Paribu her zaman sektörde doğru bilginin kaynağı olmaya önem veriyor ve çalışmalarını bu yaklaşımla hayata geçiriyor. Paribu Hub da bu yaklaşımımızı destekleyen faaliyetler sürdürmeye devam edecek.
d:pact’in içeriği ve kapsamında neler vardı? Paribu Hub, ilk kez bu büyüklükte bir etkinlik gerçekleştirdi. Bunun devamı gelecek mi? Paribu Hub’ın üstlendiği bu tür etkinlikleri daha çok görecek miyiz?
d:pact konferansı, yerli ve yabancı pek çok konuşmacının yer aldığı bir etkinlik oldu. Funding The Commons, Regens Unite, Token Engineering Academy de bu etkinliğin içeriğini oluşturma konusunda katkıda bulundu. Merkeziyetsiz dünya, web3 teknolojileri ve bunların toplum üzerindeki etkilerini odak noktasına alan konular ele alındı. Paribu Hub’ın global nitelikte düzenlediği ilk etkinlik olması açısından da büyük önem taşıyor. İlerleyen dönemlerde de yeni teknolojilerin bilinirliğini artırmaya hizmet eden farklı etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam edecek.
DevConnect ile ilgili genel olarak görüşlerinizi sormak istiyorum. Bu etkinliğin İstanbul’da gerçekleşmesi sektör adına önem taşıyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Buradan yola çıkarak Türkiye’nin global düzeyde sektörel açıdan nasıl konumlandığını düşünüyorsunuz? İleride merkezi İstanbul olan ve tüm sektörü heyecanlandıracak nitelikte organizasyonlar da yapılabilir mi?
DevConnect, Ethereum topluluğu için oldukça önemli bir etkinlik ve bu sene İstanbul’da düzenlenmesi tüm sektör adına önemli bir olaydı. İstanbul, uzun zamandır sektöre yönelik etkinliklere ev sahipliği yapıyor, ilerleyen dönemlerde büyük etkinlikleri de burada göreceğimize inanıyorum. Sektörel açıdan bakarsak Türkiye, genç nüfusu ve teknolojiye olan adaptasyon gücüyle heyecan veren bir ülke. Bu özelliğiyle sektörün yabancı paydaşları tarafından da önemli bir konumda görünüyor. Bir yandan ülkemizin sadece etkinliklere ev sahipliği yapan ya da teknolojiyi kullanan değil, üreten tarafta da güçlü olmasını sağlayacak projeler, çalışmalar var. Paribu’nun da global düzeyde ekosisteme katkı sağlaması için kendi teknolojimizi ve ürünlerimizi üretmeye gayret ediyoruz. Türkiye’nin teknoloji üreticisi bir ülke olması adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Paribu’nun sektöre yönelik projeleri ve yatırımlarının yanı sıra, kültür sanat ve spor gibi alanlarda da aldığı sorumluluklar var. Bu yaklaşımınızın amacı nedir? Hangi içgörüyle bu alanlara destek veriyorsunuz?
Paribu’nun kurulduğu günden bu yana bir teknoloji şirketi olarak beslendiği bazı değerler var. Yarının dünyasını inşa etmek için toplumu bir arada tutan ve dönüşse de önemi hiçbir zaman değişmeyen değerlerin sahiplenilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kültür sanat, spor, sosyal sorumluluk alanlarında sorumluluk alarak onların geleceğe taşınmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Toplumun, sahip olduğu bu değerlerde doyum sağlaması, gelişmesi ve donanması gerektiğine inanarak bu yönde sorumluluk alıyoruz. Teknoloji alanında üretim ve yatırım yapmamız da bunun bir parçası. Her birini bütün olarak ele alıp faaliyetlerimizi bu yönde sürdürüyoruz.
Son olarak Paribu, bundan sonraki süreçte web3, blokzincir gibi yeni teknolojiler alanında ne gibi projeleri hayata geçirmeyi planlıyor? Kullanıcılara yönelik projelerin yanı sıra, halihazırda proje geliştiren start-up’lar ya da topluluklara finansal yatırımlar dışında destek olmak gibi planlarınız var mı?
Nisan ayında yeni versiyonuyla hizmet vermeye başladığımız işlem platformumuzda geliştirmelere devam ediyoruz. Bir yandan merkeziyetsizlik ve saklama hizmetleri üzerine geliştirdiğimiz ürün ve servislerimizin çalışmalarına devam ediyoruz. Oyun dünyasına yönelik planlarımız var. Bu noktada kendi geliştirdiğimiz projelerle birlikte Paribu Ventures ile halihazırda geliştirilen projelere de destek veriyoruz. Paribu Ventures ile yalnızca finansal boyutta değil, teknolojik altyapı olarak da destek veriyor ve bunun kıymetli olduğuna inanıyoruz.