Son dönemde dünya çapında bir fenomen haline gelen kripto para birimlerini kolay kullanımları ve finanstan oyuna, hatta sanata kadar çeşitli sektörlerdeki uygulamalarıyla sık sık duymaya başladık. Çoklu platform blokzincir oyunu Mythaverse de blokzincir ve oyun evreninin kesişiminde yer alan bu yeni dünyadaki yerini alıyor. Oyunseverlere sağlayacağı kazanç olanaklarıyla dikkat çeken Mythaverse’ü hayata geçiren Murat Yenilmez, David Nahmiyas, Can Arda ve Ceyla Ensari Yenilmez ve projenin CMO'su Ferda Tarakçıoğlu Erdem ile oyunlarda NFT’lerin konumlanması, sanal ekonomilerin gelişimi ve inovasyonla ölçeklenebilen yeni iş modelleri üzerine konuştuk.
Mythaverse oyununuzla blokzincir oyunlarına yeni bir bakış açısı getirerek sanal ekonominin gelişimine destek olmak üzere yola çıktınız. Mythaverse’ü geliştirirken nasıl bir strateji izlediniz?
İki yıl önce tasarladığımız bu kripto-oyun, sıra tabanlı stratejiye dayanıyor. Kapalı bir odak grup ile ön testlerini geliştirmiş olduğumuz oyunumuzun şu anda oynanabilir durumda olması en büyük avantajlarımızdan biri. Zira bu ekosistemde şu anda var olan oyun projelerinin çoğu fikir aşamasındalar veya geliştirilmekte olan projeler. Bu durum da özellikle yatırımcılar için büyük bir risk teşkil ediyor. Bu platformda henüz oyununu geliştirmemiş ya da fikir aşamasında olan şirketler çok ciddi bütçelere ve yatırıma ihtiyaç duyarken biz ise bu birliktelik ile öz sermayemizle oyunumuzu geliştirebildik. Yeni kurucu ortaklarımızla gücümüze güç katarak ilk yatırım turumuz olan stratejik çekirdek yatırım sürecini başlatabildik.
Blokzincir ve oyun dünyasının kesişmesi konusu iş dünyasında uzun süredir konuşulan ve oldukça merak edilen bir konu. Bu kesişimin nasıl oluştuğunu ve nereye doğru evrildiğini aktarır mısınız?
Geleneksel oyun sektörü ve blokzincir bazlı oyun sektörü arasındaki en büyük fark, Web 2.0 ve Web 3.0 teknolojilerinin arasındaki farklardan birine dayanıyor. Merkeziyetsiz bir kayıt sistemiyle bir kişinin dijital ortamda sahip olduğu mal varlıklarının kayıtları değiştirilemez hale geliyor. Bu sayede oyunlarda zaman ve opsiyonel olarak para harcayarak elde edilen dijital varlıklar, gerçekten oyunculara ait varlıklar haline geliyor. Oyuncuların sanal varlıklarını diğer platformlarda kullanabilecekleri bir para birimine dönüştürmek istemeleri ve kripto para birimleriyle bunu kolay ve hızlı bir şekilde yapabilmeleri birçok sektöre ilham oluyor.
Blokzincir endüstrisinde son birkaç yıldır en hızlı büyüyen dikey alanlardan biri olan De-fi’dan (Decentralised Finance- Merkeziyetsiz Finans) sonra kriptoyu bir sonraki seviyeye taşıyacak olan ikinci dalganın De-fi ve video oyununu birleştiren kombinasyon olarak tanımlayabileceğimiz “Game-fi” olduğuna inanıyoruz.
Hedeflediğimiz kitle olan oyunseverler zaten teknoloji konusunda bilgili ve hem oyunları hem de oyun içi varlıkları satın almak için şimdiden para harcıyor. Bu nedenle blokzinciri, hedeflediğimiz topluluğun kolaylıkla benimseyebileceği bir dikey olarak görüyoruz. Ek olarak oyun sektörünün farklı birçok konuyu oyunlaştırarak fark ettirmeden insanlar için öğretici bir rol oynadığını da unutmamak gerek. Bu durumun da kriptonun daha çok benimsenmesine yol açacağını düşünüyoruz.
Diğer yandan oyun endüstrisindeki en son gelişmelerden P2E’den (oyna-kazan) de bahsetmek gerek. Kısa süre içinde oyna-kazan yaklaşımının oyun dünyasını tamamen değiştireceğini göreceğiz. Geleneksel oyun dünyasında para kazanan oyuncuların sadece en iyi oyunculardan oluştuğunu, büyük kitlelere hitap edebilen eğlence yayınları yapan oyuncular olduğunu görüyoruz. Ancak blokzincir ve P2E (oyna-kazan) sayesinde açık ekonomi kavramını benimseyen ve oyun dünyasına katkıda bulunarak değer katan tüm oyunculara finansal fayda sağlayan bir iş modeli ortaya çıkıyor.
Oyuncular artık NFT ve kripto para gibi, zaman ve efor karşılığında sadece eğlence sunan değil, gerçek dünyada da değeri olan varlıklar elde edebilir hale geldiler. Bugün NFT’lerin popülaritesi son derece yüksek olsa da, jpeg’lerin yüzlerce Ethereum’a satılması gibi birçok haberle karşılaşsak da buradaki asıl değerin kalıcı olacak olan NFT teknolojisinin sağlayacağı fayda olduğunu düşünüyoruz. Oyun alanında bu özelliği gerçekten kullananların ileride pastadan önemli bir pay alacaklarını söylemek yanlış olmaz.
Bu noktada NFT’nin geniş kitlelerce nasıl algılandığından da bahseder misiniz? Popüler kültür sizce NFT’yi doğru anlıyor ve tanıyor mu? Kendileri için yeni bir kazanç kapısı aralandığının farkındalar mı?
Açıkçası emin değiliz. NFT, “Art as a Collectible” konseptinden çok daha fazlası aslında. NFT’nin açılımı Non-Fungible Token, yani birbiriyle eşit özelliklere sahip olmayan, dolayısıyla aynı değere sahip olmayan token anlamına geliyor. Bu teknoloji dijital sanat eserlerinin eşsiz (birbiriyle aynı olmayan) token’lar haline, yani NFT haline getirilip dijital ortamda ticaretinin yapılmasını sağlıyor.
Ancak NFT teknolojisinin potansiyel kullanım alanları arasında dijital sanat eserleri yalnızca bir uygulama alanı. İnsanlar NFT dendiği zaman hemen sanat eserlerini düşünüyorlar çünkü bu insanların gördüğü ilk uygulama alanı oldu. Önümüzdeki yıllarda çok daha fazla göreceğimiz kullanım şekilleri arasında en çok popülerlik yakalayacak alanın online/mobil oyun dikeyi olacağına inanıyoruz.
Peki geliştirmiş olduğunuz Mythaverse’e geri dönersek, bu oyun genişleyen blokzincir oyun ekosistemiyle nasıl uyumlanıyor?
Mythaverse, gerek görsel gerekse oyun mekaniği tasarımıyla dikkat çekiyor. Farklı coğrafyaların ölüler diyarından seçilen lanetli, sürgün edilmiş tanrıların alanında savaştığınız strateji/aksiyon türü bir oyun. Oyunu öğrenme amaçlı olarak ücretsiz şekilde oynadıktan sonra oyuncuların, P2E (oyna-kazan) versiyonuna geçiş yapmak için oyundaki karakterlerin NFT’lerine sahip olmaları gerekiyor. Oyunun tasarımında yer alan kurucu ekibimiz, yapay zeka ve makine öğrenimi temelli matematik ve istatistik alanındaki tecrübelerini kullanarak gelişmiş bir rastgele seçim sistemi getirdiler. Bu şekilde oyun kapsamında 46.5 milyar varyasyon ile kendini tekrar etmeyen savaşlar yapılabiliyor.
Mythaverse’ün oyun içi ekonomi tasarımının barındırdığı iki önemli husus; oyuna girişin uygun fiyatlı olması ve aktif oyuncuları teşvik eden bir ödül sisteminin bulunması. Uygun fiyatlı giriş yaklaşımımız, tüm gelir seviyelerindeki oyuncuların Mythaverse'ün P2E özelliklerine minimum maliyetle erişmesini mümkün kılarken, ödül sistemi ise oyun içi ilerlemeyi ve aktiviteyi teşvik ediyor. Bununla birlikte, oyuncu tarafından oluşturulabilen enflasyonist NFT mimarisi, deflasyonist bir token ekonomisiyle birleştirildiğinde, büyüyen ve aktif bir oyuncu tabanını destekleyen, sürdürülebilir bir ekonomik altyapı sağlanmış oluyor.
P2E oyun içi ekonomisinde yer alan iki önemli unsur MYTA Token ve NFT varlıklar. MYTA Token oyuncuların oyunda ilerleme sağlamak için sürekli olarak kazanmaları ve kullanmaları gereken bir oyun içi para birimi. Oyuncular oyundaki başarılarına dayalı olarak farklı NFT’ler elde edebiliyorlar.
Oyun içi ödül mimarisi, aktif ve başarılı oyuncuları sadece MYTA Token ile değil, pasif getiri sağlayan ve oyun içi toplam aktiviteye bağlı olarak artan varlıklarla ödüllendiriyor. Bu sistem özellikle gelişmekte olan ekonomilerde yer alan nüfusun P2E oyunlar oynayarak kendilerine global finans dünyasında kabul gören bir nakit akışı sağlamalarına yarıyor. Biz bunun hem oyunun başarısı, hem de oynayanların kazancı açısından çok önemli bir unsur olduğuna inanıyoruz.
Mythaverse’e ilişkin gelecek planlarınızı bizle paylaşır mısınız?
İlk cevabımızda da belirttiğimiz gibi şu anda Mythaverse olarak stratejik ön yatırım alma sürecindeyiz. Bu aşama bize oyunun blokzincir entegrasyonu sırasında çeşitli kaynaklar sağlayacak. Oyun blokzincir özellikleriyle birlikte canlıya alındıktan sonra ise ilk büyüme ivmesini arttıracak ve oyunun pazarlanmasında önemli rol oynayabilecek partilerle ortaklık yapmamızı sağlayacak. Bu kapsamda şu anda dünyada önde gelen kripto ve oyun yatırımcılarıyla görüşmelerimiz devam ediyor.
Bu süreç sonrasında oyunumuzun canlıya alınmasıyla birlikte oyun, kripto para ve NFT pazarlarının, P2E motivasyonuyla kesiştiği üç katmanlı pazarlama ve topluluk yol haritamızı aktive edeceğiz. 3 milyar oyuncu içinde P2E adaptasyonu henüz istediğimiz seviyede değil. Bu sebeple, blokzincir teknolojisine dayanan P2E tarafında yükselmeye başlayan talep ve bu talep karşısında artan yatırımı radarlarına alan ve kazanç sağlamayı planlayan bireyler, yatırımcı ve topluluklar öncelikli olarak ulaşmak istediğimiz hedef kitleyi oluşturuyor. Bu kişiler, geliştiriciler ve erken benimsiyiciler olarak yeniliğin yayılımında öncü rol oynayacaklar. Bununla birlikte, Metaverse geleceğine hazırlık yapmaya devam eden Facebook’un yakın zamanda Instagram’a NFT özelliğini getireceğini duyurması erken çoğunluk olarak grupladığımız ve hedeflediğimiz önemli kitlenin P2E adaptasyonunu hızlandıraracağını ve bizim pazarlama eforumuzu daha verimli hale getireceğini düşünüyoruz.
Yol planımız içinde sadece oyunun farklı modlarının aktive edilmesi değil aynı zamanda kripto ekonomisinde çeşitli özelliklerin hayata geçirilmesi de var. Özellikle yapay zeka, dijital pazarlama, iletişim ve optimizasyon amaçlı zeka ve makine öğrenimi çözümlerinde uzmanlaşmış ekibimizle yürüttüğümüz dijital pazarlama süreçlerinde elde ettiğimiz verilerden de faydalanarak oyun topluluğumuzu değerli katılımcılarla sürekli olarak büyütmeyi hedefliyoruz.
İnanıyoruz ki doğru zamanda yaptığımız yatırımlar, öngördüğümüz şekilde tam zamanında olgunlaşan dış faktörlerle yol planımıza hizmet edecek ve bizi hedeflediğimiz şekilde inovasyonla ölçeklenebilir iş modeli yaratan bir platforma dönüşturecek.