Yeni Mezunlar için İşe Alıma Hazırlanma Zamanı

10 Haziran 2020, Çarşamba

Eğitim yılının sonuna yaklaşıldı. Mezunlar normalde bu zamanlarda başarılarını kutlar ve geleceklerini planlarlardı. Ancak Covid-19 bütün işlerimizi sekteye uğrattı. Mezuniyet törenleri iptal edildi, öğrenciler üniversite arkadaşlarıyla vakit geçiremedi ve dönem sonu kutlamalarını yapamadı. Aynı zamanda beklendiği gibi ekonomi ani bir düşüş yaşadı.

İşe alım piyasasında yeni olanlar için korkutucu bir dönemdeyiz. Peki ilk işinize girebilmek için arayışta olduğunuz bu dönemde neler yapmalısınız?

Sabır bu dönemin anahtarıdır. Açık pozisyonlara birçok kişi başvuru yapacak ve bir işin dahi cepte olması kolay olmayacaktır. Ancak süreç boyunca niteliklerinizi öne çıkarıp sizi daha cazip bir aday haline getirecek birkaç şey yapabilirsiniz.

Yeteneklerinizi Geliştirin

Bir işte yapacağınız önemli şeylerin birçoğu üniversite derslerinde öğrendikleriniz olmayacaktır. Bunlardan bazıları da kendi alanınızda işe alınmak için katı bir şekilde gerekli olmayan ancak sizi kesinlikle daha çekici bir adaya dönüştüren ek yetenekleri kapsıyor. Bu yetenekler çalıştığınız alanda çoğunlukla kullanılan bir programlama dili veya yazılım paketi ya da belirli bir endüstride şirketler tarafından tercih edilen bir satış tekniği olabilir. Sizi öne çıkarabilecek özelliklerin neler olabileceğini çevrenize sorun. Çalışmak istediğiniz türde şirketlerde çalışan kişilerin Linkedln profillerine de bakabilirsiniz.

İş başvurunuza ekleyeceğiniz özellikler üzerinde çalışırken bu yetenekleri geliştirmeye devam etmek için yollar bulun. Online bir ders alın, kitaplar okuyun ve ilgilendiğiniz alandaki profesyonellerin online forumlarına katılın.

Yeteneklerinizi geliştirmek size iki noktada fayda sağlar. Açıkça görülen fayda, niteliklerine uyduğunuz işlerin çeşitliliğinde yaşanacak artıştır. Bu kadar açık olmayan diğer faydaysa iş etiğinizi göstermede size yardımcı olmasıdır. Birçok insan iş görüşmesinde “motivasyonum çok yüksektir” demeyi sever. Ancak az kişi iş başvurularının durumunu beklerken öğrendiklerinin tamamını ortaya koyabilir.

Bağlantıda Kalın

Bağlantılar kurmak iş arama sürecinin bir parçası. Ancak bu süreçte sosyal mesafe uygularken bağlantıda kalmak oldukça zorlaşıyor.

Yapmanız gereken şeylerden biri ilgilendiğiniz alanda yetkin ve size mentörlük yapabilecek bir kişi bulmak. Doğru kişiyi aramaya kişisel bağlantılarınızdan faydalanarak başlayın. Yakın çevrenizden herhangi biri girmek istediğiniz alanda çalışıyor mu? İyi bağlantıları olan gözde bir profesörünüz var mı? Bu kişilerden yardım isteyin. Üniversitenizin kariyer ofislerinin de potansiyel mentörler konusunda iyi önerileri olabilir. Yeni mezunlara yardımcı olmak isteyen birçok mezuna ulaşabilirler.

Mentörünüzü buldunuz. Daha sonra deneyim ve ilgi alanlarınızı doğru tonda anlatıp anlatmadığınızı değerlendirmesi için başvuru materyallerinizi gözden geçirmesini isteyin. Bir iş adayı olarak zayıf noktalarınızı açıkça anlayabilmesi konusunda mentörünüze güvenin. Eğitiminiz ve özgeçmişinizdeki bazı sınırlamaları sizi çok iyi tanımasalar bile belirleyebilmeliler. Aynı zamanda iş dünyasına yeni katılan kişilerin sıklıkla karşılaştıkları zorluklar konusunda tavsiye verebilirler. İşe alındığınızda yöneticinizin gözünde eksiklerinizin neler olabileceğini bildiğinizde zamanınızı bu eksikleri kapatmak ve gerekli yetenekleri yukarıda bahsettiğim şekilde oluşturmak için kullanabilirsiniz. Mentör edinmenin bir diğer avantajı da bu kişilerin bağlantıları sayesinde iş olanakları bir platformda paylaşılmadan önce haberdar olabilmenizdir.

Aynı zamanda birçok mesleğin o alanda çalışan kişiler için profesyonel toplulukları vardır. Bu topluluklardan öne çıkanları belirleyin ve katılın. Profesyonel topluluklar, gelişimi hedefleyenler için web seminerleri ve eğitim oturumları gibi birçok iyi kaynağa sahiptir. Birçoğu boş pozisyonların bir listesini içerir.

Bu topluluklar konferanslara da ev sahipliği yapar. Topluluklara katıldığınızda şu anda birçoğu online gerçekleştirilen konferanslara katılabilir ve alanınızdaki en yeni gelişmeleri takip edebilirsiniz. Böylece bir başvuru yazısına (cover letter) ekleyebileceğiniz bilgiler edinmiş olursunuz veya işe alan yöneticilerin endüstrilerinden haberdar olduğunuzu bilmesi için iş başvurunuzda bu bilgileri dile getirebilirsiniz. Görüşme sırasında ilgili alanda güncel konulardaki bilginizi gösterirseniz daha cazip bir aday haline gelirsiniz.

Fayda Sağlayın

Uzun süreli iş arayışlarında en can sıkıcı olan şey bu durumun bizi demotive edebilmesidir. Hayallerinizdeki kariyerine başlama umuduyla mezun olmak için kayda değer bir zaman ve ciddi bir çaba harcadınız. Pandemiyle birlikte umutsuz hissetmeye başlamış olabilirsiniz.

Daha da kötüsü, muhtemelen belirli bir günlük rutininiz yok. Üniversitenin güzel yanlarından bir tanesi de ders programınızın her gün farklı olması. Ayrıca okulda başarılı olmak için yaptıklarınızın çoğunu sınıfın dışında gerçekleştiriyorsunuz. Böylece gün içinde ortaya çıkan aktiviteler çevresinde programınızı düzenlemekte serbest oluyorsunuz.

Ancak iş arayışı sürecinde çalışmadığınız uzun bir süreçten geçersiniz. Zamanınızın bir kısmını iş ilanlarına bakarak, insanlara ulaşarak veya başvurular göndererek geçirebilirsiniz ancak bu zamanın büyük bir kısmını da bekleyerek geçirirsiniz. Programınızın olmaması kafa karıştırıcı olabilir. Böyle zamanlarda yapılacak alternatif şeyler bulun.

Şu anda size bir ödeme yapılmıyor olunması çalışamazsınız anlamına gelmiyor. Yerel yardım kuruluşlarına, aşevlerine, yardım amaçlı organizasyonlara veya devlet dairelerine ulaşın. Yardımcı olmak için ne yapabileceğinizi sorun ve yapmaya başlayın.

Bu iyi bir günlük rutin oluşturmanızı sağlamanın yanında modunuzu da yükseltecektir. İhtiyacı olanlara yardımcı olmak pozitif duyguları da beraberinde getirir. Ayrıca size uygun işlerden haberi olabilecek insanlarla bağlantı kurarsınız. Son olarak da işlere başvururken zamanınızı nasıl kullandığınızın hikayesi iş görüşmelerinizde öne çıkmanıza yardımcı olur. Ancak kendinize yardımcı olmaktan daha önemlisi şu anda yardıma ihtiyacı olan birçok insan bulunurken onlara el uzatıyor olacaksınız.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş