Canınız O İşi Yapmak İstemiyor mu? İşte Kendinizi Motive Etmenin Yolu

31 Aralık 2018, Pazartesi

Motivasyonu ne kadar yüksek bir insan olduğunuz hiç önemli değil. Hepimizin yapmak istemediği bazı görevler vardır. Belki bu görevleri sıkıcı, anlamsız, bunaltıcı, sinir bozucu bulduğumuz için veya çok zaman alacağı ya da anksiyeteye sebep olacağı için yapmak istemeyiz. Peki bu tür durumlarda kendinizi nasıl motive edersiniz?

Atacağınız ilk adım, motive olmanın mutlaka belirli bir his (heyecan veya beklenti) uyandırması gerekmediğini anlamaktır. Motivasyon, belirli bir şekilde hareket etmek için sahip olduğunuz birkaç sebepten başka bir şey değildir. O görevi yapmak için kişisel olarak anlamlı bir neden bulduğunuzda, hiç heyecan duymadan da bu kararı verebilirsiniz.

Örneğin şu sebeplerden dolayı bir görevi yerine getirmeyi seçebilirsiniz:

Söz konusu görev,

  • Anksiyetenizi düşürecek
  • Önem verdiğiniz birine fayda sağlayacak
  • Finansal kazanım getirecek
  • Olumsuz bir sonucun önüne geçecek
  • Kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak
  • Zihninizi boşaltacak
  • Değerlerinizle uyumlu olacak
  • Stresinizi azaltacak olabilir.

Bu sebepler, günlük hayatınızda karşınıza şöyle çıkabilir:

“____ yapmak istemiyorum. Ama ____ yaparsam, şu anda ve gelecekte ciddi finansal karşılıklar elde edeceğim ve yaptığım seçimler konusunda iyi hissedeceğim.”

“____ yapmak istemiyorum. Ama ____ halledersem patronum sevinecek ve bire bir toplantılarımızda yükselen anksiyetem azalacak.”

““____ yapmak istemiyorum. Ama ____ konusunda biraz ilerlersem haftaya çok daha az stresli hissedeceğim ve ____ için hazırlıklı olacağım.”

Bir görev konusunda kendimizi motive hissetmesek bile, bakış açımızı genişletip sadece göreve değil; sonuçlara odaklanarak da, ilerlemek için bir sebep bulabiliriz.

Başarıya giden yoldaki ikinci adım ise, duygusal açıdan herhangi bir teşvikinizin olmadığı görevleri yapmak için strateji geliştirmektir. Göreve ve iş yapış tarzınıza bağlı olarak, size yardımcı olabilecek birkaç strateji mevcut. Bu yöntemleri, alet çantanızdaki kullanışlı aletler olarak görebilir ve bu sayede, bir görevi yerine getirmek için sebepleriniz olduğunda, fakat bunu nasıl bitireceğinizden emin olmadığınızda bu yöntemleri kullanabilirsiniz. 

Aksiyon alma yöntemlerinden biri, sürece başkalarını da dahil etmekten geçiyor. Bu pozitif sosyal baskı, bir şeyleri halletmek için uyarıcı bir güç olabilir. Bu; görevi delege etmek, biriyle birlikte bu işi halletmek veya yalnızca, aynı görevi yerine getirmeye çalışan diğer kişilerle bir arada olmak olabilir. Bu son nokta, zaman yönetimi koçluğu yaptığım bazı müşterilerim için, herkes yapması gerekenleri bitirirken kütüphanede öylece oturmak veya Skype üzerinden görüşmeler yapmak şeklinde olabilir. 

Başka aksiyon alma yöntemleriyse, göreve yönelik yaklaşımınızı nasıl şekillendirdiğinize ilişkindir. Bu tip stratejiler, canınız bir şey yapmak istemediğinde momentum kazanmanızı sağlayabilir.

  • Nadiren yaptığınız bir aktiviteyi yapmadan önce, çok sık yaptığınız bir aktiviteyi yapmayın. Örneğin ben, gider raporunu doldurmadan e-postalarımı kontrol edemiyorum.
  • Kendinize standart bir zaman verin. Her Cuma saat 2 ile 3 arasını, haftalık planlarımı yapmak için ayırıyorum. 
  • Bağlılıkları sınırlandırın. Bu görev için günde 10 dakika ayırmam gerekiyor, sonrasında eğer istersem devam etmeyebilirim.
  • Çıtayı düşük tutun. Bu aktivite için haftada sadece tek bir ilerleme kaydedeceğim.
  • İşi bitirin. Bunu kesinlikle bitirmek istiyorum, o yüzden bir günümü buna ayıracağım.

Aksiyon alma yöntemlerinden üçüncüsü ise, modunuzu yükseltmek amacıyla, sevmediğiniz aktiviteleri sevdiğiniz aktivitelerle eşleştirmektir. Örneğin sevdiğiniz bir yerde (samimi bir kafede veya hava güzelse parkta) bir sunum hazırlamak veya yazı yazmak gibi daha zor bir işi yapabilirsiniz. Aynı zamanda görevleri katmanlara ayırabilirsiniz: Ofisinizi düzenlerken müzik dinlemek gibi. İşi yaptığınız süreç içinde fiziksel bir aktivitede bulunmak bile işe yarayabilir. Yürüyüş yaparken, yapacağım konuşmaların provasını yaptığım olmuştur. Bununla ünlenmiş bile olabilirim… Muhtemelen dışarıdan komik görünüyorum, fakat aynı anda iki aktiviteyi yapmış oluyorum. 

Bu stratejilerden bir veya ikisini uyguladığınızda çok hızlı veya mükemmel bir ilerleme kaydedemeyebilirsiniz. Fakat yapmanız gereken işler konusunda yavaşça, fakat emin adımlarla ilerlemiş olursunuz. Böylece aslında canınızın hiç istemediği işleri bitirmiş olursunuz.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş