Geleneksel şirket yapısı, kurumsal olsa da olmasa da, işlerin bir takım çalışanlarla yürütülmesini gerektirir. Oysa her ne kadar kimilerince riskli kabul edilse de, yeni yeni benimsenmeye başlayan “gönüllü” ekipler sayesinde ürün ve hizmetler konusunda pek çok yaratıcı fikri hayata geçirmeyi başarmış şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Gönüllü ekiplerin sadece yazılım şirketlerinin işine yarayacağı önyargısını kırın ve yetkinliklerinizi geliştirmenizi sağlayacak faydalarına göz atın. Ama gönüllülerinize yeterince değer vermeyi unutmayın!
- Gönüllü tanıtım. Şirketiniz veya markanız için katma değer yaratmaya gönüllü olan insanlar sayesinde şirketinizin reklam harcamalarını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Çünkü karşılıksız olarak size fayda sağlamaktan mutlu olan bu insanlar, marka elçiliğinizi de gönüllü olarak yürütecektir.
- Kullanıcı gözü. Bu gönüllülerin en büyük motivasyon, ürününüzü ya da hizmetinizi sevmeleri ve bunu hem kendileri hem de başkaları tarafından daha çok ve iyi şekilde kullanılmasını istemeleri. Bu noktada, bu gönüllülerin aynı zamanda sizin hedef kitleniz olduğunu unutmayın. Onların taleplerini karşılamak, ulaşmayı istediğiniz müşteri/kullanıcı memnuniyeti seviyesine erişmenizi de sağlayacaktır.
Robert I. Sutton ve Huggy Rao’nun “Gönüllülerden Oluşan Bir Şirket Büyüyebilir mi?” mi isimli yazısından uyarlandı.
Ayrıca, Karim R. Lakhani, Kevin J. Boudreau'nün “Kitleleri İnovasyon Partneri Olarak Kullanmak” isimli makalesi de ilginizi çekebilir.