Performans değerlendirme dönemi geldi! Çalışanlara hak ettiklerini vermek, onların emeğine verdiğiniz değerin de göstergesi. Biliyoruz ki, daha mutlu, işlerine daha bağlı olan çalışanlar her zaman daha iyi sonuçlar üretiyor ve bunun sonucunda işverenlerin çalışan kaybetme olasılığı daha düşük oluyor.
Peki, çalışma hayatının önemli bir parçası olan performans değerlendirme dediğimizde neden bir adım geri gidiyoruz?
Performans değerlendirme dönemleri genellikle yılda bir kez ya dört gözle beklediğimiz ya da bizi oldukça strese sokan bir konu. Performans değerlendirme uzun zamandır iş dünyasında ve artık olmazsa olmazlardan. Bunun yanı sıra daima aklımızda bulundurmamız gereken gerçek ise, performans yönetiminin öneminin, değerlendirmelerin, ücretlendirmenin ve terfilerin çok ötesinde olduğu.
Gelin biz baştan alalım.
Performans değerlendirmelerinin amacı nedir?
Performans değerlendirmeleri çalışanın kendini yansıtmasına teşvik ediyor, bağlılığı artırıyor, güçlü yönleri ve gelişime açık alanları belirlemeye yardımcı oluyor.
Bu değerlendirmeler aynı zamanda ekip performansını takip etmeye, işverenlerin ve yönetim ekiplerinin bilgi eksikliklerini gidermeye, işe alma süresinde ihtiyaçların dikkate alınmasına ve eğitim bütçelerinin belirlenmesine olanak tanıyor.
Yani performans değerlendirme, ekibinizi uyumlu hale getirecek, beklentileri karşılayacak ve çalışanların gelişimine yatırım yapmanızı sağlayacak önemli bir araç.
Yapılan araştırmalar, "sürekli performans değerlendirmelerini aksatmayan kuruluşların daha iyi iş çıktısı elde ettiğini" gösteriyor. Performans incelemelerine ve değerlendirmelerine düzenli olarak zaman ayıran organizasyonların, hedefleri hakkında daha sık düşünmeye teşvik edildikleri için çalışan motivasyonunda bir artış görme olasılığı daha yüksek oluyor.
Bununla birlikte, performans değerlendirmeleri yapan organizasyonların büyük olasılıkla tüm iş gücünün gelişimine ilişkin daha ayrıntılı bir genel bakışa ihtiyacı oluyor. Herkesin bildiği gibi ekiplerin gelişimi, organizasyonların başarısı üzerinde anında bir etkiye sahip. Peki, çalışanlarınızın performansını takip etmek, belirlenen hedeflere ne kadar yaklaşıldığını görmek ve ihtiyaçları belirleyip gidermek için siz nasıl bir yol izliyorsunuz? Evet, OKR bu konuda yardımcınız olabilir!
OKR ve Performans Değerlendirme
HR tarafından yapılan performans değerlendirme istatistikleri, İK yöneticilerinin %89'unun sürekli performans yönetiminin geleneksel performans yönetiminden daha yararlı olduğunu düşündüğünü gösteriyor.
Aslında yukarıdaki araştırma, OKR’nin performans değerlendirmeye olan faydasını açıklar nitelikte diyebiliriz. Sürekli olarak izlemeyi sağlayan, gerektiğinde rotayı değiştirmenize olanak tanıyan ve şeffaf bir değerlendirme sunan OKR yeni nesil bir performans yönetimini destekleyici olarak karşımıza çıkıyor.
OKR'ler yaşayan hedefler ve çalışanların ilerlemelerini kendilerinin takip etmesini gerektiriyor. Bu şekilde, performans değerlendirmenin ana amacı olan çalışanın başarısını yükseltme ve başarılı olanı ayırt etmeyi sadece işin sonunda değil süreç boyunca yapabilmenizi sağlıyor. Sonucunda ise hem çalışan hem de yönetici için net olan ilerlemelerle adil ve şeffaf bir değerlendirme süreci yaşanıyor. Ayrıca dönem sonunda sadece sorgular nitelikte bir değerlendirme değil, dönem boyunca çalışan yönetici iletişimini geliştirerek destek ortamı da yaratıyor. Çalışanların, yöneticilerinden en büyük beklentileri olan adalet ve değer görme konularında OKR, aslında işin sonuna gelmeden doğru ortamı yaratmış oluyor.
“OKR ile performans yönetimi birlikte nasıl yürür?” sorusu da çokça sorulan sorulardan, bu sorunun cevabını çok kısaca aralarında mekanik bir bağ olmamalıdır şeklinde verebiliriz. Günümüzde hedeflerin başarılma oranıyla değerlendirme notu arasında direkt ilişki önerilmiyor. Ancak organizasyon kültürüne ve olgunluğuna göre bu sürece adım adım da geçilebilir.
OKR'leri uygulayarak bir organizasyon, hedefleri tanımlıyor, izliyor ve ölçmek için basit, pratik ve anlaşılır bir çerçeveyi takip ediyor. OKR'ler, çalışan hedeflerinin iş hedefleriyle uyumlu hale gelmesini sağlıyor ve böylece tüm çalışanlar için tek bir odak noktası oluyor.
Twiser OKR platformu ile sizlere neler sunuyor?
Twiser platformu OKR modülü ile şirket hedeflerinin çalışan hedefleriyle hizalanmasını sağlayabilirsiniz. Dashboard modülü ile tek bir ekrandan tüm şirketi yönetebilir ve dinamik koşullar karşısında hızlı aksiyon alabilirsiniz. Feedback modülü ile karşılıklı geribildirim kültürü oluşturup iletişimi güçlendirebilirsiniz. Bire bir görüşme modülü ile yönetici ve çalışan iletişimini güçlendirip destek ortamı yaratarak hedeflerin gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz. Performans ve kalibrasyon modülü ile veriye dayalı, adil ve şeffaf bir değerlendirme ile performansı ve motivasyonu artırabilirsiniz. Yetkinlik modülü ile çalışanların gelişimlerini destekleyebilir, kolay kullanımı ile sürece herkesi dahil edebilirsiniz!