SPONSORLU İÇERİK - İNNOVA

7/24 Hatasız Çalışan Yeni İş Arkadaşlarımız: Yazılım Robotları

9 Aralık 2021, Perşembe

Çoğu iş, rutin ve insanlara fark yaratma şansı tanımayan tekrarlayan irili ufaklı görevler içeriyor. Bu görevler, işin devamlılığı için gerekli olsalar da tekrar tekrar yapılmaları gerektiği için hem zaman kaybettiriyor hem de insan hatalarına davetiye çıkarıyor.

Bazı verileri gün aşırı bir yerden diğerine taşımak, sürekli devam eden bir sürecin dokümantasyonunu tekrar tekrar gerçekleştirmek, geleneksel envanter yönetimi pratikleri, işe alımlardan sonra gerçekleştirilen oryantasyon süreçleri… Muhtemelen sizin de aklınıza bu listeyi bir hayli uzatabilecek örnekler geliyordur. Bunlar ve dahası, birçok iş için olmazsa olmaz ve onların üstesinden gelmek için başvurabileceğimiz yeni yollar var.

İnsanların yaratıcılıklarını ve sezgilerini kullanabilecekleri işlere odaklanmalarını sağlamak için uğraştıkları rutin ve mekanik görevleri azaltmalıyız. Asıl soru ise bunu nasıl yapacağımız…

Günümüzde işlerimizin büyük bir bölümünü elektronik sistemler üzerinden gerçekleştiriyoruz. En dijital olmayan işlerin yolu bile günün sonunda veri girişi ve raporlama gibi görevler için bu sistemlerden geçiyor. Bu görevlerin tekrarlı ve mekanik doğası, zaman almanın yanı sıra insan hatalarına da davetiye çıkarıyor. İşte tam da bu noktada yeni çalışma arkadaşlarımız imdadımıza yetişiyor.

İnsanlara Yaratıcılık Alanı Tanıyorlar

Robotlar, işlerimizi değil, işin insan dehası gerektirmeyen çileli yönlerini almaya talipler. Örneğin uzman çalışanların dahi yaptığı, tekrar gerektiren ve nihayetinde sıkıcı olmaya başlayan görevler, kolaylıkla yazılım robotlarına devredilebiliyor. Bot adı da verilen bu araçlar, insanlar tarafından gerçekleştirilen görevleri otomasyona bağlıyor.

Yazılım robotiği olarak da bilinen RPA, iş akışı otomasyonu ve kural bazlı yapay zeka teknolojileriyle çalışarak, görevleri birebir insanlar gibi yapmayı öğreniyor. Örneğin bir yazılım robotu bir veriyi başka bir yere taşımak ya da e-fatura göndermek için insandan farklı davranmıyor, aksine insanın sistemlerle etkileşimini taklit ediyor.

İşin en güzel yanı ise söz konusu rutin görevler olduğunda, botların en çalışkan ve odaklı insandan bile daha verimli çalışabilmesi ve işlerini 7x24 hatasız şekilde gerçekleştirebilmeleri.

Üstelik RPA kullanabilmek için altyapınızda ve kullandığınız kurumsal sistemlerde bir değişiklik yapmanız gerekmiyor. Ek bir maliyet gerektirmeden gerçekleştirilen kurulum sayesinde, RPA çözümleri kullandığınız farklı sistemlerle insanlar kadar uyumlu çalışabiliyor.

RPA, günümüzde hem özel sektör hem de kamu tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Yazılım robotlarına en çok güvenen sektörlerin başında finans gelirken, onu sigorta, perakende ve sağlık sektörleri takip ediyor. Sunduğu avantajlar yakın gelecekte RPA’nın daha da popüler olmasını sağlayacağa benziyor. Forrester araştırma şirketinin raporuna göre, yazılım robotlarıyla sunulan RPA hizmetlerinin oluşturduğu pazarın, 2023 yılında 12 milyar dolar hacme ulaşması bekleniyor.

RPA’dan Ne Beklemeli?

RPA yazılım robotları, onlara öğrettiğiniz iş akışlarını ve kuralları sıfır hatayla, bir insandan çok daha hızlı şekilde sürekli olarak takip ediyor. Bu sayede insan hatalarını gidermenin yanı sıra süreç doğruluğunu da artırıyor.

Otomasyonun insan çalışanlar üzerindeki iş yükünü azaltması, ekiplerin insan dokunuşu gerektiren, üretkenliği ve yatırım getirisini artıracak önceliklere kaydırılmasını mümkün kılıyor. Ayrıca üzerlerinden tekrarlı büyük iş yüklerinin alınması çalışan mutluluğunu artırıyor. Morali yüksek çalışanlar, daha incelikli ve stratejik karar verme yetisi gerektiren görevlere odaklanabiliyor.

Robot sayısını artırmak istediğinizde ise bunu yapmak son derece basit. Yeni bir yazılım robotunu görevlendirdiğinizde, hazır bir senaryoyu uygulamasını isteyebilir ve neredeyse anında yeni RPA robotunu devreye alabilirsiniz. Dolayısıyla yeni bir çalışanı işe almak istediğinizde karşılaşacağınız çalışan arama, işe alım, oryantasyon ve eğitim gibi süreçlere de gerek kalmadığından, işinizi büyütme aşamasında önemli bir zaman tasarrufu sağlarsınız.

RPA ve Yapay Zeka Farkı

Yazılım robotlarıyla çalışan RPA, işlevleri açısından sık sık yapay zekayla karıştırılıyor. Ancak bu iki kavram aslında çok farklı ancak birlikte kullanılabilen teknolojiler.

Yazılım robotları, insanlar tarafından görevleri birebir ve daha verimli gerçekleştirirken, yapay zeka ise insan zekasını robotlara kazandırıyor. Bir diğer deyişle, ilki robota insanın hareketlerini, diğeri ise zekasını katıyor. Bu iki teknoloji arasındaki pratik fark ise RPA’nın süreç odaklı, yapay zekanın ise veri odaklı çalışması.

RPA veri kazıyabiliyor, komut dosyaları ve iş akışı otomasyonu gibi temel teknolojilerle rutin ve tekrarlayan görevleri bizim için hallediyor. Ancak yazılım robotlarından programlandıkları işler dışında görevler gerçekleştirmesini, iç görüler üretmesini, karar mekanizmalarını desteklemelerini beklediğimiz noktada, devreye yapay zeka giriyor.

RPA ve yapay zeka, birbirlerini tamamlayan teknolojiler. Yapay zeka, yazılım robotlarına çok daha karmaşık görevlerin üstesinden gelme şansı tanıyor. İyi kurgulanmış bir stratejiyle, verilerden ve süreçlerden elde edeceğiniz içgörüler üzerine, insan müdahalesi olmadan harekete geçme kabiliyeti olan bir sistem kurmak dahi mümkün.

Yazılım Robotları Hangi Süreçleri Otomasyona Bağlayabilir?

Yazılım robotları, insanlar tarafından yürütülen, emeğe dayalı işlemler içeren bilgi süreçlerini tamamlayabiliyor. Yazılım robotlarının kabiliyetleri gelişmiş bir yapay zeka ajanından daha kısıtlı olduğundan, gerçekleştirebilecekleri görevlerin belirli karakteristik özellikleri taşımasına ihtiyaç duyuyorlar.

RPA insan müdahalesi gerektiren tekrarlı görevleri, öğrenilebilir istisnaların yaşandığı süreçleri, okunabilir elektronik doküman içeren sistem etkileşimlerini ve adımları çeşitli faktörlere göre sınırlı değişim gösterebilen işleri otomasyona bağlayabiliyor. Bir süreç bu kriterleri karşılıyorsa, ne kadar karmaşık olduğu fark etmeksizin yazılım robotları tarafından hızla öğrenilebiliyor ve üstlenilebiliyor.

Her operasyonun RPA ile otomasyona bağlanabilecek süreçleri farklı olabiliyor. Ancak bunu keşfetmek de ayrı bir bilgi birikimi gerektiriyor. İnnova, bu noktada uzman analist ve mühendislerden oluşan otomasyon ekibiyle kurumlara destek olarak, verimlilik ve maliyet faydasını en üst seviyeye taşıyor Kurumların hangi süreçlerinin yazılım robotlarına devredilebileceğini tespit eden ekipler, operasyonlara özel otomasyon çözümleri sunuyor.

Geleneksel RPA’nın ötesine geçen ihtiyaçlar için uygun bir çözüm bulmak, alternatif sayısının arttığı bir noktada güç olabiliyor. İnnova Robotik Süreç Otomasyonu çözümü, RPA’nın sonraki aşaması olarak görülen akıllı otomasyona uygun kapsamıyla dikkat çekiyor ve yazılım robotlarına daha karmaşık görevler tamamlamak için yorumlama, hesaplama, yanıt tetikleme ve daha fazla sistemle etkileşime geçme kabiliyetleri taşıyor.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş