Yenibirlider Derneği’nin 10’uncu yılı dolayısıyla Paribu işbirliğiyle bir hekaton düzenlenerek sosyal etki yaratacak projelere destek verildi. Yenibirlider Derneği eş kurucuları Kerem Kamışlı ile Cem Garih ve Paribu CEO’su Yasin Oral’la genç liderlerin küresel arenada etki yaratacak fikirler geliştirebilmeleri için ihtiyaç duydukları destek üzerine konuştuk.
Yeni nesil liderleri destekleme vizyonuyla hareket eden Yenibirlider Derneği olarak 10’uncu yılınızı kutluyorsunuz. Bu 10 yılda en büyük öğrenimleriniz ve meydan okumalarınız neler oldu? Bu süreçte kendinize hangi konularda dersler çıkardınız?
Kerem Kamışlı: Yenibirlider oluşumuna küçük bir hayal olarak, çok ufak bir proje ile başladık. Bize en çok sürpriz olan bu kadar çok gencin kılavuzluğa, liderlik yolunda mentorluk ve koçluğa ihtiyaç duymasıydı. Her normal gencin ihtiyaç duyduğu bir şey yol gösterilmesi. Olmaması, insanları karamsarlığa itebiliyor. Gençlerin bir yol haritasına ihtiyacı var. Bu noktada güven unsurunun da çok önemli olduğunu anladık. Çünkü maalesef yanlış yönlendirmeler gençlerin hayatında geri döndürülemeyecek sorunlara sebep oluyor. Onlarda bu güven duygusunu yaratacak bir kurum oluşturmak önemliydi. Bu nedenle ilk etapta sandığımızın da ötesinde başvuru aldık.
Örneğin liderlik gelişim programımız LEAD21, Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerinden liderlik potansiyeli taşıyan lisans öğrencisi 21 üniversiteli gencin yeni nesil liderlik yetkinliklerini geliştirmelerini hedefleyen bir program.Şimdiye dek bu programımıza 15 bin kişi başvurdu. Bu ilgi de zaten bizi sonrasında kalıcı bir yapıya taşıdı. Önümüzdeki süreçte de amacımız sayıyı artırmaktan ziyade lider yetiştirebilmek olacak. O nedenle sayımızı sınırlı tutuyoruz.
Cem Garih: Sivil toplumda süreklilik biraz zor bir konu. Bu bir gönül işi olduğu için bir sürü insanın katkı sağlaması gerekiyor. Birileri bir girişime başlıyor, daha sonra kurucuların ilgisi azalınca oluşum da etkisini yitiriyor. Bizim için en önemli öğrenme, her küçük desteğin bir katma değer olduğuydu. Sürdürülebilirliğin önemli olduğunu gördük. Bir projeyi hayata geçiriyorsanız tekrarlanabilir olmalı ve bir sisteme bağlanmalı. Sivil toplum kuruluşu olarak kurumsallaşmak, bir ekip kurmak da önemli meydan okumalar. Türkiye’de sivil toplum yetenekli insanların çalışmayı tercih ettiği bir alan olmayabiliyor. Bir genç öncelikle ya bir şirkete ya da start up’a gidecek, onlar olmazsa belki kamuya girecek, onlar da olmazsa sivil topluma geçecek gibi. O yüzden sivil toplum kuruluşlarını bir çalışan markası olarak daha öne çıkarmamız gerek.
Dünya bir paradigma değişiminden geçiyor. Önce pandemi yaşadık ardından bölgedeki savaş tüm Avrupa’da ekonomik durumu olumsuz etkiledi. Bu tabii ki gençleri ve beyin göçünü etkileyen bir olgu. Yeni yeteneklerin yurtdışına gitmesini engellemek adına bir çabanız var mı? Ya da bu konuyla örtüşen bir global açılım hedefiniz bulunuyor mu?
KK: Bugün dünya geçmişe göre çok daha entegre. Siz dünyaya entegre olmadan başarı sağlamanız çok zor. Bu durum 1990’larda İngilizce öğrenmekle başlayan bir süreç. Şimdiyse tüm dünyadan iş insanlarının olduğu, yabancıların olduğu bir ekosistem var. Dünya bu kadar geçişken iken liderlik de bunun dışında kalamaz. Bizim vizyonumuz Yenibirlider programlarından mezun olanların milli olmalarının yanı sıra yurt dışındaki liderlerle de ilişki kurabiliyor olmaları. Bu nedenle böyle bir ağı, ekosistemi yaratabilmeleri için onları teşvik ediyoruz. Elbette günümüz ekonomik koşullarında, özellikle de yazılımla ilgilenen gençlerin Euro kazanma umuduyla yurt dışı işleri tercih ettiklerine şahit oluyoruz. Ancak umudumuz bu sorunun zaman içinde çözülmesi.
Yenibirlider Derneği ve Paribu, girişimci gençleri desteklemek üzere bir hekaton düzenledi. Bunun detaylarına geçmeden önce Yasin beye de sormak isterim; yeni nesil liderlere ve girişimcilere destek verirken yaklaşımınız nedir?
Yasin Oral: Bir işbirliğine girdiğimizde ya da bir destek sağladığımızda hiçbir zaman konunun içinde öylesine olmuyoruz. Muhakkak yaptığımız işin içinde bize katkı sağlayacak, bizim de katkı sağladığımız bir şey olmalı. Adı sponsorluk bile olsa böyle. Yenibirlider’in çalışmalarına baktığımızda bizim kendi geçmişimizle de özdeşleştiğini görüyoruz. Zamanında girişimciliğe soyunurken biz de günümüz gençleriyle aynı sorunları yaşadık.
Piyasada dünyada dönen her şeyi yakından takip etmek zorundaydık. Dünya seni bilmiyor ama sen tüm dünyayı biliyorsun. Aslında liderlik dediğimiz şey işin sonunda milyon dolarlık şirketlere sahip olmamız anlamına gelmiyor. Gençlere bazı şeyleri fark ettirmek ve bulundukları alanda lider olmalarını sağlamak, bizim için önemli olan bu. Diyelim ki 300 kişilik şirketimiz içinde bir tane lider olması yetmiyor; sağlıklı ilerleyebilmek için şirket içinde onlarca lider gerekiyor. Bu liderlerin aynı vizyona sahip olmaları gerekiyor ki bu da kritik bir konu. Vizyon olduktan sonra gerisi bence bir şekilde deli cesaretiyle de olsa geliyor. Dolayısıyla Paribu olarak buradaki varlığımız bu konularda çok ilintili.
Peki Yenibirlider Derneği ile hekaton işbirliğiniz nasıl başladı ve gelişti?
CG: Ortak bir vizyonla beraber işbirliği yapmak istedik. Burada hem teknoloji hem de sosyal faydanın ikisinin de öne çıktığı nasıl bir çalışma yapabileceğimizi düşündük. Teknolojiden faydalanarak belli hedeflere hizmet eden birtakım fikirler üzerine çalışmaya karar verdik. Yenibirlider ve Paribu olarak konu başlıklarını, odaklandığımız alanları belirleyerek ortak çalışacak iki ekip oluşturduk. Böylece büyük resim ortaya çıktı.
YO: Sürdürülebilirliğin de içinde olduğu 3 temel başlık belirledik. Hekatona 3 kişilik gruplardan oluşan 24 ekip başvurdu. Projede yer almaya hak kazanan 22 ekip, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında yer alan yoksulluğa son, nitelikli eğitim, temiz su ve sanitasyon başlıklarından en az birine yönelik yeni nesil teknolojiler (blokzincir, Web 3.0, yapay zekâ vb.) kullanarak sosyal fayda yaratıcı projeler geliştirdiler. Burada üretilen fikirlerin ve desteklenen kişilerin ekosisteme örnek olmasını ve uzun soluklu çalışmalarıyla ekosistem içinde var olmalarını umuyoruz. Paribu olarak bizim de kendimizi geliştirmek istediğimiz konuları temel aldık. İnancımız, genç liderleri desteklemek konusunda herkesin işin ucundan tutması gerektiği.
KK: Yeni nesil liderlerin artık küresel etki yaratacak fikirler, çözüm önerileri ve ilişki ağlarını oluşturmaları gerekiyor. Yenibirlider’in de önümüzdeki 10 senede hedefi, Türkiye’den çıkan yeni nesil küresel iş dünyası liderlerini destekleyecek platform haline gelmek.