Organizasyonlarındaki kültürel dönüşümü sağlayarak başarılı bir yılı geride bıraktıklarını vurgulayan Opt.d.com Dijital Pazarlama ve Teknoloji Ajansı’nın kurucusu Murat Yenilmez, bu değişim sürecini nasıl yönettiklerini ve gelecek planlarını HBR Türkiye okuyucularıyla paylaştı.
Organizasyonunuzdaki kültürel dönüşümün çıkış noktası neydi? Bu süreçte size daha etkili olabileceğini düşündüğünüz hangi aşamaları takip ettiniz?
2020 yılındaki misyonumuz, Mar-tech vizyonumuzu güçlendirmek ve hayal ettiğimiz hedeflere nispeten ulaşmak için “accountable growth” yani sağlıklı büyüme sağlamaktı. Bunun için büyürken yol üzerinde kendimize hatırlatacağımız, üç ana konu belirledik: Şirketimizin güvenli bir şekilde büyümesi, yenilikçi büyümenin sağlanması ve ilham veren yeteneklerin gelişimi.
Bu üç konunun ışığında her yıl çalıştığımız her marka ile en iyi işi ortaya çıkarmanın ve bu süreçte çalışanlarımız için de en verimli çalışma ortamını sağlamanın başarıya giden yolda oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yaklaşımları göz önünde bulundurarak şirket içinde anonim bir anket çalışması yaptık. Değişim Yönetimi Stratejisi’ni ortaya çıkarırken bu anketten elde ettiğimiz geribildirimleri ve yeni önerileri göz önünde bulundurarak tasarladık. Verilen objektif görüşler ve geribildirimler sayesinde, sürekli iş büyümesi, bilgi paylaşımı, yenilikçi yaklaşım, şirkette yeni davranışların tanıtılması, yeni beceriler geliştirilmesi ile değişimin mümkün olduğuna güçlü bir şekilde inandık.
Duyurduğumuz yeni şirket kültürü girişiminin benimsenmesi, ekiplerin güçlendirilmesi, ekip içi farklı yeteneklerin keşfedilmesi yeni geliştirme önerilerilerin paylaşımına teşvik edecek olan programların tasarlanması ve bunun gibi değerlendirilmesi gereken daha bir çok aşama için beyin fırtınaları gerçekleştirdik.
Günün sonunda yolumuza “You-nique Talents” (Özgün Yetenekler) adı altında konumlanırdığımız, mar-tech vizyonumuzu korumamıza ve gelecekte daha da güçlü hale getirmesine yardımcı olacak; hem müşterilerimizin işlerinde hem de ekip geliştirmelerinde başarıya ulaştıracak stratejiler ortaya çıkardık.
“You-nique Talents” çatısı altında ne gibi stratejiler kurguladınız?
İlk olarak tüm ekibi detaylı bir şekilde bilgilendirdik ve bu süreci birlikte nasıl geliştireceğimizi konuştuk. Karşılıklı sorumluluklarımızın bilincinde olmak bizim için önemli bir aşamaydı.
“Accountable Growth” (Sağlıklı Büyüme) için belirlediğimiz hedeflere ulaşabilmek için şirket içi bir duyuru yaptık ve çevik yaklaşımla desteklenen şirket vizyonumuzu tüm Opt.d.com ekipleriyle paylaştık. Bu paylaşımı yaparken yeni girişimimiz You-nique Talents kapsamında yatırım yapmayı planladığımız dört ana konuyu ve detaylarını tüm ekibe sunduk.
“You-nique Academy” adını verdiğimiz bir şirket içi eğitim takvimi oluşturduk. Alanında uzman kişilerden ekiplere hem iş hem de sosyal hayatlarında ilham olacak eğitimler sağladık.
Daha sonra tüm ekibin kurguladığımız yol haritasındaki aşamalara daha çok dahil olması, uzaktan çalışma sürecinde çemberin dışında hissetmemeleri için farklı etkinlikler düzenledik.
Uzaktan çalışma konusu altında halihazırdaki verimli çalışmayı sürdürmek için kullanılabilecek yöntemler ve yaklaşımları kapsayan “watercooler” ofis içi iletişim etkinlikleri gerçekleştirdik. Sabah pilatesleri, beyin fırtınası seansları, eğlenceli workshop’lar, sürpriz hediye kutuları gibi etkinlikler organize edildi.
Ekiplerin birbirine ilham olması, aynı zamanda farklı konularda da iletişimin paylaşılması adına farklı alanlarda çalışmalar yaptık.
Hem pandemi hem de değişim sürecindeki deneyimlerimizi paylaşmak, sadece pazarlamadan değil, çalışanlarımızın farklı konularda da görüşlerini sınırlar olmadan aktarabilmelerini sağlamak için Opt.d.com Levitate blogumuzun altında “Opt.d.Vibes” ismini verdiğimiz bir kategori açtık. Böylece çalışanlarımız pandemi sürecinde uyguladıkları çalışma metodlarını, olumlu ve olumsuz deneyimlerini, katıldıkları etkinliklerden elde ettikleri içgörüleri okuyucularımızla paylaşma fırsatı buldular.
Bir diğer geliştirdiğimiz konu da takdir ve teşekkür kültürümüzü geliştirmek için oldu. Zayıf taraflarımızı konuşmak kadar, güçlü ve başarılı olduğumuz konuları da konuşmanın ekibe farklı konularda motivasyonu olduğunu benimseyerek bunu daha gözle görülür bir ortama taşıma kararı aldık.
Geribildirim ve onaylama kültürünün gelişmesi için farklı stratejiler kurguladık ve ekibe aktardık. Çalışanlarımızın farklı yeteneklerinin ve güçlü yönlerinin keşfedilmesinin, her gün başardıkları büyük veya küçük konuların takdir alabilmesi ve günün sonunda motivasyonun sağlanması adına online bir ödül platformu olan Bonusly'ye üye olduk. Burada kullanılmak üzere takdir için kullanılacak olan Opt.d.Coin para birimini duyurduk. Çalışanların iş arkadaşları tarafından takdir edilmesine ek olarak kazanılan bonusların yıl sonunda hakedilen primlere de yansıtılacağını belirterek ekipleri bu platformu kullanmaya teşvik ettik.
Bu süreci yıl sonunda Bonusly platformunda en çok Opt.d.Coin alan ve şirket kültürümüze en anlamlı şekilde katkıda bulunan Opt.d.com yeteneklerini belirleyerek, ödüllendirdik. Ödüller arasında yıl sonu şirket ikramiyeleri, yeni unvanlar ve terfiler, kazanan yetenek ve ekiplerin adreslerine dağıtılan aylık kahvaltı kutuları yer aldı.
En önemli geliştirmelerimizden biri de Ar-Ge kültürümüzü devam ettirmek ve bir adım ileriye götürerek ekiplere sağladığımız akademik ve maddi teşvik konusu oldu.
Dijital pazarlama sektöründeki çalışmaların Ar-Ge projeleri ile desteklenmesinin amaçlanması heyecan verici bir süreç. Ar-Ge kültürünü geliştirmek adına ne gibi teşvikler planladınız? Bu alanda ne gibi gelişmeler katettiniz?
Ar-Ge bizim mar-tech vizyonumuzu devam ettirmemiz ve markalarımız için yenilikçi ve teknolojik çözümler sunabilmek, içinde bulunduğumuz sektöre de farklı bir bakış açısı kazandırabilmek adına kullanacağımız en güçlü kaslarımızdan biri. Bu sebeple Ar-Ge kültürümüzü ve ajans içi profilimizi güncel ve etkili tutmak adına gösterdiğimiz her türlü eforun bizim için anlamı oldukça fazla.
Öncelikle, mesleklerinin ilgili alanlarında yüksek lisans ve doktora eğitimi almak veya diğer akademik çalışmaları tamamlamak isteyen çalışanlarımıza ayıracağımız maddi bir bütçenin olduğunu paylaştık. Patent başvuruları, Tübitak'ın Global Ar-Ge Projeleri ve daha fazlası gibi Ar-Ge projeleri için de, yine maddi teşvikler sağlayacağımızın iletişimini yaptık.
Ekibimizden bilgisayar mühendisi bir çalışma arkadaşımız, Yüksek Lisans Tezini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde "Derin Öğrenme ile Çevrimiçi Reklamcılıkta Çoklu Temas İlişkisi" alanında yapıyor ve sağladığımız akademik teşvikten faydalanan ilk çalışanımız oldu.
Online eğitim ve sertifika programlarına katılmak isteyen Ar-Ge yeteneklerine eğitim teşvikleri verilmesi; kongrelere, topluluklara ya da eğitim kamplarına katılımlarının sağlanması için de yine teşviklerimizi onayladık.
Ar-Ge projeleri için Yıldız Teknik Üniversitesi Laboratuvarı ile resmi üniversite işbirliğimizi hayata geçirdik. Akademik Danışmanlarımız ile çalışmaya başlayarak Mar-tech vizyonumuzun ilk adımını tamamladık ve uzun süredir üzerinde çalıştığımız bir proje için ilk Tübitak onayımızı aldık!
Bunun paralelinde Sanayi Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olmak için yaptığımız başvuru onaylandı. Bu da bizi mar-tech yolculuğumuzda bir sonraki aşamaya taşıyan Ar-Ge merkezi onayını alan ilk dijital pazarlama ajansı yaptı.
İnovasyon kültürünün getirmiş olduğu denemekten vazgeçmemek ve motivasyonu kaybetmeden yola devam edebilmek; uzman, yetkin ve teknoloji alanında yeni bilgi ve becerilere açık, cesur bir ekiple mümkün.
“You-nique Talents Upskilling” yol haritamızın bir parçası olarak, pazarlama dünyasındaki çevikliğimizi, yüksek eğitim bilimsel araştırma ve bakış açısı ile harmanlamak için iletişim alanı dışında eğitim almış, değerli bir çok mühendisi Mar-Tech vizyonumuzla yeteneklerimize ekleyerek, sektörde örneği olmayan bir değişim yönetimine imza attık.
Özellikle günümüz şartlarında sektörümüz için en büyük problem, deneyimli ve değer katan insan kaynağı bulmak iken; yarattığımız bu fark ile sektöre ilham verebilecek özgün yetenekler kazandırabildiğimize inanıyoruz.
Opt.d.com’un önümüzdeki süreçte ajandasında hangi gündem maddeleri bulunuyor?
Pazarlama Sektöründeki ilk yerinde Ar-Ge merkezi olarak hedefimiz, iş ortaklarımızın büyüme yolculuğunda daha önce kurgulanmamış veya imkansız gibi görünen çeşitli çözümleri, teknoloji ve pazarlamayı daha önce hiç olmadığı gibi bir araya getirerek ölçeklenebilir hizmete dönüştürmektir.
Yerel olarak yakaladığımız bu ivmenin bir sonraki adımı projelerimizi ürünleştirerek global bir oyuncu olarak sektörde yer alabilmektir.
Üzerinde çalıştığımız projelerde, veriyi “akıllı anlaşmalarla” bağımsızlaştıran merkeziyetsiz teknolojilerin, kullanım alanlarını dönüştürerek global ölçekte ürünleştirmeyi ve ‘Merkeziyetli, Tekel (Walled Garden) Teknoloji Sistemlere’ alternatif teknolojiler oluşturmayı hedefliyoruz. Bu geleceği, inovasyon kültürümüz içinde yetişen yeteneklerimizle beraber kurmak ve paylaşmak; merkeziyetsiz yönetim yapıları oluşturmak (DAOs- Decentralized Autonomous Organizations) bir sonraki aşamada ulaşmak istediğimiz nokta.
“Mar-Tech şirketi” olarak otoritelerden bağımsızlaşmak, inovasyon kazanımlarını sanal dünyada yaşatacak yönetme becerilerimizi geliştirmek için Web 3.0 ekosistemi içindeki topluluk tabanlı tüm platformlarda deneyim kazanmayı önemsiyoruz. Bu amaçla, İstanbul ve Londra’dan sonraki ofisimizi Metaverse’te kurmak üzere başvurumuzu tamamladık!