Dijital çağın ve teknolojinin getirilerinden biri olan FinTech aslında birçok kullanıcının çeşitli ihtiyacını karşılamak ve hayatlarını kolaylaştırmak için ortaya çıkan bir finans endüstrisidir. Şirketlere, çalışanlarının maaşları dışındaki giderlerinin yönetimini sağlamada farklı ve yeni nesil çözümler sunan Multinet Up finansal teknoloji alanında kurumlara tasarruf sağlama ve operasyonel olarak kolaylık sağlamanın yanında çalışanlara yeni nesil deneyimler sunan çözümler olarak da öne çıkıyor. Multinet Up sadece büyük şirketlere değil aynı zamanda KOBİ’lerin ihtiyaçlarına da odaklanıyor. KOBİ’ler için fayda sağlamaya yönelik işbirliklerini arttırmayı planlayan ve akıllı kart teknolojisiyle yeni nesil çözümler sunan Multinet Up’ın CEO’su Demirhan Şener ile konuştuk.
Multinet Up kullanıcılarına ne gibi faydalar sağlıyor? Hizmet çeşitliliğini artırmak için ne gibi çalışmalar yapılıyor?
Multinet Up olarak finansal teknoloji alanında hem kurum hem son kullanıcının ihtiyaçlarına yönelik 360 derece hizmet sunuyoruz. Temel faaliyet alanlarımızdan ilki ofis çalışanlarının giderlerine yönelik yemek kartı, kurumsal hediye çatısı altında özel günler, esnek yan haklar ve sosyal yardım kartı, akaryakıt, seyahat ve konaklama çözümlerimizden oluşuyor. Bu çözümlerimizle kurumlara tasarruf imknanı, kontrol yetkinliği ile maliyet avantajı sunuyoruz. Sağladığımız operasyonel kolaylık sayesinde firmalardaki idari işler, satın alma ve insan kaynakları gibi birimlerin iş süreçlerini verimlileştiriyoruz. Eş zamanlı olarak çözümlerimizin nihai kullanıcıları olan şirket çalışanlarına konforlu bir teknoloji deneyimi sunuyor, günlük hayatlarını kolaylaştırıyoruz. İkinci olarak, toplu satın alma ve tedarik çözümlerimiz ile KOBİ ve mikro işletmelerin operasyonel giderlerini maliyet ve ödeme avantajları ile yönetmelerini sağlıyoruz. Bunların paralelinde hem B2C hem B2B servislerden oluşan finansal servisler platformumuzla faaliyet gösteriyoruz. Özellikle son yıllarda ağırlık verdiğimiz bir diğer faaliyet alanımız ise geliştirdiğimiz finansal teknoloji servislerimizi, işbirliği yaptığımız kurumlara sunmak. 18 milyon İstanbulkart kullanıcısının Multinet Up üye restoranlarında harcama yapabilmesi veya Çin’den ülkemizi ziyarete gelmiş bir Alipay kullanıcısının Kapadokya’da yediği yemeği Alipay cüzdanı ile ödeyebilmesi gibi uygulamalar bu alandaki faaliyetlerimize örnek teşkil ediyor. Gördüğünüz üzere onlarca farklı sektöre uzanan geniş bir ekosistemi yönetiyoruz. Bu ekosistemde amacımız paydaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak, paydaşlarımız için değer üretecek çözümler geliştirmek. Tüm Ar-Ge faaliyetlerimizi, işbirliği stratejilerimizi, ürün ve hizmet süreçlerimizi bu vizyon ile yürütüyoruz. Hizmet çeşitliliğimiz de bu sayede artıyor.
Multinet Up müşterilerine en iyi deneyimi sunmak ve şirketlerin giderlerini daha kolay bir şekilde yönetilmesini sağlamak ne gibi çözümler sunuyor? Bizlere kurumsal çözümlerinizden bahsedebilir misiniz?
Tabii, biraz önce de değindiğim gibi şirketlere yemek, kurumsal hediye, seyahat gibi alanlardaki giderlerinin yönetimi için çözüm ortağı oluyoruz. Her ihtiyaca çözüm getiren kapsayıcı hizmetlerimiz; yaygın ve esnek kullanımı ile şirket çalışanlarını mutlu ederken şirketlere ise operasyonel kolaylık ve işveren markası alanında öne çıkma fırsatı sunuyor.
Lokomotif ürünümüz yemek kartı olan MultiNet ile firmalar çalışan başına senede 9 bin TL’ye varan vergi avantajından yararlanıyor. Çalışan sayısı fark etmeksizin her ölçekten şirketin beklentilerine cevap veren MultiNet’in kullanım ayarları; zaman kısıtlaması, market harcamalarına açılması gibi işletmelerin tercihlerine göre özelleştirilebiliyor. Çalışma hayatının tamamen dijitale taşındığı bu dönemde, firmaların MultiNet’i satın alma sürecini, çalışanların kullanımını ve üye iş yerlerimizin ödeme alma süreçlerini tamamen dijitalleştirdik. Örneğin işletme yetkilisi bulunduğu yerden, isterse cep telefonu üzerinden MultiOnline’dan 10 dakika içinde yemek kartı satın alabiliyor. Çalışanlar yanlarında fiziksel kart taşımalarına gerek kalmadan tüm işlemlerini MultiPay mobil cüzdanımız üzerinden gerçekleştirebiliyor. Üye iş yerlerimiz de aynı şekilde tüm ödeme alma işlemlerini sektörün ilk mobil posu MultiPOS ile yaparak müşterisine pürüzsüz bir ödeme deneyimi sunuyor.
Şirketlere; çalışanlarının bayram, yılbaşı ve özel günlerini kutlamak, performanslarını ödüllendirmek, bağlılık ve motivasyonlarını artırmak için sunduğumuz kurumsal hediye ve sosyal yardım kartı MultiGift, marketten giyime, elektronikten ev dekorasyonuna Türkiye genelinde 20 bine yakın noktada geçiyor. Çalışanlar, MutliGift’le yaş, cinsiyet, medeni durum, yaşam tarzına yönelik farklılık gösteren tüm ihtiyaçlarını özgürce karşılarken, şirketler yüzde 39’a varan tasarruf ve tek fatura üzerinden muhasebeleştirmede kolaylık sağlıyor. Kullanıcılar fiziki kartın yanında dijital kodla da ödeme yapabiliyor. İsterlerse bakiyelerini yeni e-ticaret platformumuz MultiGift Shop üzerinde kullanarak alışveriş yapabiliyor. Böylece, online alışveriş konforunun yanı sıra, yüzlerce prestijli markanın ürünlerinden uygun fiyat avantajlarıyla yararlanıyor.
Akaryakıt giderleri tarafında ise MultiPetrol ile şirket araçlarının yakıt giderlerinin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlıyoruz. MultiPetrol’ün araç bazında limitleme ve harcama takibi özellikleri ile firma yetkilileri, araçlara gün, hafta, ay ve lokasyon bazında limitler koyabiliyor ve harcamaları sistem üzerinden dilediği zaman takip edebiliyor. Ayrıca, yine araç bazlı detaylı kullanım raporları ile gider kontrolü sunuyoruz. Firmalar ödemelerini kredi kartı, doğrudan borçlandırma sistemi veya nakit tercih edebiliyor. Akaryakıt alım miktarlarına özel çeşitli indirimlerden de yararlanabiliyorlar.
MultiTravel ile kurumsal seyahatlerde 7 gün 24 saat tüm cihazlardan uçuş ve konaklama hizmeti alınabiliyor. Özelleştirme fonksiyonları sayesinde tüm planlama ve harcamalar şirketin kendi iş seyahati ve gider yönetimi kuralları dahilinde gerçekleştiriliyor. Ayda tek fatura özelliği ile fatura toplama ve masraf beyanları yükü ortadan kalkarken platformun sunduğu analitik raporlarla da kurumlar seyahat yönetimini proaktif olarak yönetebiliyor.
KOBİ ve mikro işletmeler için geliştirdiğimiz toplu satın alma çözümümüz MultiAvantaj ise işletmelerin operasyonel gereksinimlerini avantajlı fiyat ve ödeme koşullarıyla tedarik etmelerini sağlıyor. MultiAvantaj’ın çatısı altında gıda tedarikinin yanı sıra güvenlik sistemi, iş yeri tüpü, sigorta güvencesi ve e-fatura çözümleri gibi birçok hizmet yer alıyor. Restoranlar, süpermarketler, yerel market zincirleri, eczaneler, optikler, veteriner hekimler ve avukatlık büroları gibi çeşitli sektörlerden işletmeler MultiAvantaj’ın sağladığı maliyet avantajlarından ve operasyon kolaylığından yararlanıyor.
Yaşadığımız bu dönemde salgının en çok KOBİ’leri etkilediğini biliyoruz ve toparlanmaları da bu sene itibari ile tekrardan başladı. Multinet Up ekonomimizi büyük ölçüde etkileyen KOBİ’ler için ne gibi çözümler sağlayacak? KOBİ’lerin ihtiyaçlarına nasıl odaklanacaksınız?
Son dönemde, maliyetleri düşürmeye yönelik tasarruflu gider yönetimi her zamankinden daha önemli hale geldi. Bu nedenle özellikle MultiAvantaj tarafında en çok hangi kalemlerde ihtiyaç varsa o alandaki en iyi tedarikçilerle işbirliği kurduk ve KOBİ’lerin ölçek ekonomisinden yararlanmasını sağladık. Örneğin restoranların tedariklerini yaptıkları A101, G2M gibi büyük markalarla anlaşma yaparak üye iş yerlerimize daha çok tedarikçiden avantajlı fiyatlarla ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı olduk. Restoran sektörünün içinde bulunduğu zor koşulları da göz önünde bulundurarak, üye iş yeri ağımızdaki işletmelerin hayatını kolaylaştıracak çalışmalara odaklandık. Örneğin Akbank’la gerçekleştirdiğimiz bir işbirliği ile restoranların Akbank’ın avantajlı koşullarda sunduğu ticari artı para kredisi, taksitli ticari kredi gibi çeşitli ürün ve hizmetlerinden yararlanmasını sağladık. 2020’de sektörün en zorlu dönemlerinde Belbim AŞ. ve ininal gibi kurumlarla iş birlikleri yaparak işletmelere yeni hacim kazandırmaya yönelik projeler geliştirdik. 18 milyon İstanbulkart kullanıcısı, çoğunluğu gençlerden oluşan 4 milyon ininal kullanıcısı MultiNet geçen restoranlarda harcama yapabilir hale geldi. İştiraklerimizden iPara ile gerçekleştirdiğimiz bir projede de online ödeme alma alt yapısı bulunmayan restoranlara destek sunduk. MultiNet üyesi restoranlardaki mobil ödeme altyapısını iPara’nın sunduğu online ödeme altyapısı ile entegre ettik. Paydaşlarımıza tasarruf imkânı sunan çözümlerimizin kapsamını genişletmeye gerek ek hacim kazanmalarını gerekse mevcut ticaretlerini iyileştirmelerini sağlamaya yönelik teknolojileri sağlamaya devam edeceğiz. Açık ve dijital bankacılığın gelişmesi ile önümüzdeki dönemde KOBİ bankacılığının öne çıkacağını düşünüyorum. Biz de bankalar ve diğer FinTech kuruluşlarıyla birlikte bu alanda yeni servisler çalışacağız.
Pandemi döneminde kullanıcıların taleplerinde bir değişim oldu mu? Ne gibi değişimler gözlemlediniz?
Kesinlikle, pandemi çalışan bağlılığının ve motivasyonunun önem kazandığı, yan haklarda dijitalleşmenin ve esnekliğin arttığı bir dönemi beraberinde getirdi. Farkındalık artınca, bu alanda hem tasarruf sağlayacak hem çalışanları mutlu edecek hem de operasyonel anlamda firma yetkililerinin hayatını kolaylaştıracak yenilikçi çözüm arayışındaki işverenlerin sayısı arttı. Halihazırda yan hak uygulamasında bulunan kurumlarsa çalışana seçme özgürlüğü sunan daha esnek alternatiflere yöneldi. Biz de sürekli geliştirmelerle bu talebi en iyi şekilde karşılamaya gayret ettik. Örneğin MultiGift’te tedarikçi ağımızı genişletmenin yanı sıra QR-kod, dijital kod ve sanal kart gibi dijital kullanım alternatiflerini çeşitlendirdik. Online alışveriş talebine cevaben e-ticaret platformumuz MutliGift Shop’u açtık. Tüm bu gelişmeler geçtiğimiz senelerde olduğu gibi katlanarak büyümeyi beraberinde getirdi ve sadece MultiGift’te geçen yıla göre yüzde 70’nin üzerinde büyümemizi sağladı. Yemek kartı tarafındaysa en büyük değişimin sanal yemek kartı talebinde olduğunu söyleyebilirim. Ödemelerde fiziki kart kullanımı yavaş yavaş terk ediliyor. 2021’de MultiNet sanal yemek kartının satışlarında 21 kat artış yaşandı.
PRAGMA Araştırma ve Danışmanlık’ın araştırmasına göre MultiNet yemek kartı müşteri memnuniyeti en yüksek olan yemek kartı seçildiğini ve en yaygın harcama noktasına sahip yemek kartı olduğunu biliyoruz. Bu başarıyı yakalayabilmek için ne gibi çalışmalar yaptınız?
Multinet Up’ın yirmi seneyi aşkın hikayesine bakarsanız müşteri odaklılığının yön verdiği, mükemmel müşteri deneyimine ulaşmak için yapılan uzun bir yolculuk görürsünüz. Müşterilerimizin zaman içinde değişen beklenti ve taleplerini yakın takibe alıyor, kendimizi onların yerine koyabiliyor, hassasiyetlerini, hizmetlerimizin hayatlarında nasıl bir etki yarattığını anlayabiliyoruz. Bu içgörü halihazırda hizmetlerimizi geliştirmemize ve hatta müşterilerimize daha da yardımcı olacak yeni çözümler oluşturmamıza olanak sağlıyor. Günlük hayatımızda bireysel olarak yaşadığımız deneyimleri, dönüşümü; kullanıcı deneyimine aktarmayı ve gerçekten değer yaratacak alanlara yansıtmayı merkeze alıyoruz. İlkleri ve yenilikleri geliştirme konusundaki cesaretimiz ve bu anlamda bize yeterlilik sağlayan teknoloji alt yapımız sayesinde, kurumların çözüm ortağı olurken son kullanıcılara da yeni nesil bir deneyim sunabiliyoruz.