Tarık Tombul

PayTR CEO'su

“İnovasyonun Sürekliliğine ve Dijital Hayatın Kolaylığına İnanıyoruz”

22 Kasım 2022, Salı

Fintechler dünya genelinde günümüz finans sektörünün önemli bir parçasını oluşturuyor. Türkiye de internete ve akıllı telefonlara erişimi yüksek genç ve kalabalık nüfusuyla fintech sektörünün gelişimi için elverişli bir ortama sahip. PayTR ise, elektronik ödeme alanında müşterilerine sunduğu çeşitli çözümlerle ülkemizde fintech sektörünün önde gelen isimleri arasında yerini alıyor. PayTR CEO’su Tarık Tombul ile finans sektörü ve dijitalleşme üzerine konuştuk.

Fintechler, ödeme ve elektronik para kuruluşları son zamanlarda neden bu kadar rağbet görüyor? 

Fintech şirketleri, işletmelerin ihtiyacına özel çözümler sunabilme ve hızlı aksiyon kabiliyeti sayesinde işletmelerin beklentilerini çok daha kolay karşılayabiliyor. 

Dijitalleşmeyle ivmelenen e-ticaret, hacmini en yüksek seviyeye çıkarırken, birçok sektör için fırsat kapıları açtı. Pandemi döneminde fiziki mağazaların kapanmasıyla tüketicilere online mağazalardan ulaşan işletmeler, yeni e-ticaret sitesi sayısını ve satış hacmini ciddi oranda etkiledi. Bu değişimle Sanal POS kullanım oranı artarken, finansal teknolojiler de gelişti.  

Örneğin sanal POS’lar, e-ticaret firmalarını banka başvuruları ve işlemlerindeki uzun süreçlerden kurtararak, değerli bir zaman tasarrufu kazandırıyor. Ayrıca tüm kredi kartlarına tek yerden entegrasyon sağlayarak firmaların işlerini oldukça kolaylaştırıyor. Müşterilere ise alışveriş süreçlerinde belirleyici bir kısım olan ödeme noktasında hız, kolaylık ve güvenlik sunuluyor.

E-ticaret sitelerinin müşterilerine banka ve kredi kartı dışında da alternatif ödeme çözümleri sunuyor olması satış dönüşümlerini ve müşteri bağlılığını artırmaları açısından çok önemli. Biz de üzerimize düşeni yapıyor, alternatif ödeme çözümlerimizle işletmelerin hayatını kolaylaştırarak daha fazla kazanmalarını sağlıyoruz.   

PayTR Sanal POS sayesinde e-ticaret firmaları tüm bankalara ayrı ayrı sanal POS başvurusu yapmalarına gerek kalmadan, tek sözleşme ve tek entegrasyonla yerli ve yabancı tüm kartlardan ödeme alabiliyor. Giriş ücreti, kurulum ücreti, aylık/yıllık aidat, işlem başına ücret ve gizli ek maliyetler olmadan web sitemiz üzerinden online olarak sanal POS başvurularını yapmalarını ve iki saatte sanal POS sahibi olmalarını sağlıyoruz. Bankaların yaptığı kredi kartıyla tek çekim ve taksitli ödeme almanın yanı sıra banka kartları, ön ödemeli kartlar ve BKM Express, Troy, American Express, Visa Card on File, Tosla gibi PayTR'ın alternatif ödeme kanalları üzerinden de ödeme alabiliyorlar.

PayTR kart saklama çözümü de çokça tercih edilen bir çözümümüz PayTR’lı e-ticaret sitelerinden online alışveriş yapan müşteriler ödeme sayfasında her seferinde kart bilgilerini girmelerine gerek kalmadan, saklı kartlarıyla, tek tıkla saniyeler içerisinde PayTR güvencesiyle alışverişlerini tamamlayabiliyorlar. 

PayTR’lı üye iş yerleri sadece Türkiye’ye değil web site satışlarını dünyanın her noktasına açarak e-ihracat da yapabiliyor ve ödemelerini farklı para birimleriyle, kur dönüşüm kaybı yaşamadan alabiliyorlar. 

B2B ve B2C’de faaliyet gösteren ancak web sitesi olmayan işletmeler de PayTR’ın linkle ödeme yöntemi sayesinde oluşturdukları ödeme linkini SMS, e-posta ya da WhatsApp üzerinden bayileri ve müşterileriyle paylaşarak ödeme alabiliyorlar.

Fintech sektörünün ülkemizde bu kadar gelişmiş olmasının sebebi nedir?

Türkiye, sahip olduğu internete ve akıllı telefonlara erişimi yüksek genç ve kalabalık nüfusuyla fintech sektörünün gelişmesi için elverişli bir ortama sahip. Pandeminin etkisiyle temassız ödeme tercihleri bir hayli arttı. İnsanlar paraya dokunmak, hatta kredi kartıyla dahi temas etmek istemedi. Bu süreçteki ödeme alışkanlıklarının değişimiyle, online ve temassız mobil ödeme hacimleri oldukça büyüdü. Teknolojiyle doğan Z Kuşağı’nın ekonomiye katılması, online ödemelerdeki ağırlık artırmaya başladı ve elektronik ödemenin geleceğini değiştirdi.

Sektörde regülasyonların da desteğiyle Türkiye’deki geleneksel finans dünyası, fintechlerin de etkisiyle hızlı bir değişime doğru ilerliyor. Gerek müşteri tanıma esaslarının kolaylaştırılması (dijital onboarding) gerekse de tüketicilerin beklentileri, rekabetin de etkisiyle finansal paydaşları daha inovatif olmaya, yeni ürün ve hizmetleri bir an önce müşterilerine sunmaya teşvik ediyor. Bu dönüşümler sayesinde sektör, müşterilerine kolaylık ve hız kazandırırken, gelişmeye de devam ediyor.

E-ticaret dijitalleşmenin de etkisiyle giderek büyüyen bir sektör haline geldi. E-ticaretin hız kazanmasında ödeme sistemlerin katkısını nasıl değerlendirirsiniz?

E-ticaret sitelerinin müşterilerine banka ve kredi kartı dışında da alternatif ödeme çözümleri sunuyor olması satış dönüşümlerini ve müşteri bağlılığını artırmaları açısından çok önemli. Biz de üzerimize düşeni yapıyor, alternatif ödeme çözümlerimizle işletmelerin hayatını kolaylaştırarak daha fazla kazanmalarını sağlıyoruz. Yine bahsettiğim gibi e-ticaret firmaları, banka başvuruları ve işlemlerindeki uzun süreçleri burada yaşamıyor, yani değerli bir zaman tasarrufu kazandırıyor. Sanal POS, bu süreçte de tüm kredi kartlarına tek yerden entegrasyon sağlayarak firmaların işlerini oldukça kolaylaştırıyor. Müşterilere ise alışveriş süreçlerinde belirleyici bir kısım olan ödeme noktasında hız, kolaylık ve güvenlik sunuluyor. PayTR olarak, güvenlik teknolojilerine değerli yatırımlar yaparak PCI DSS uyumlu altyapımız, SSL sertifikalı ödeme sayfalarımız, Fraud ve Sahtecilik Önleme ve 3D Secure çözümlerimizle müşterilerimize güvenilir bir hizmet sunuyoruz.  

Yakın zamanda geliştirdiğiniz cep telefonlarını POS cihazına çeviren NeoPOS ürününüzden bahseder misiniz? NeoPOS elektronik ödeme sistemlerine nasıl bir yenilik katıyor? 

PayTR NeoPOS ürünümüzü 2021’in son günlerinde kullanıma sunduk. PayTR üye iş yerleri, Google Play'den indirebilecekleri PayTR Mağaza uygulamasında bulunan mobil ödeme alma özelliği sayesinde, NFC özellikli Android işletim sistemine sahip akıllı telefon ya da tabletlerini bir POS cihazı gibi kullanabiliyorlar. Böylece, kullanıcıların temassız kartlar ya da cihazlarla yapmak istedikleri ödemeleri kabul edebiliyorlar. PayTR NeoPOS’un üye iş yerlerimiz için en büyük avantajı ise herhangi bir POS maliyeti bulunmaması. PayTR NeoPOS ürünümüzün toplumda ciddi bir karşılık bulduğunu görüyoruz. Artık işletmeler mağazadan satışlarda ilave bir POS cihazına ihtiyaç duymadan ödeme alabiliyorlar.

Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının temelini teknoloji oluşturuyor. Bilgisayar ve teknolojinin girdiği her noktada da akla gelen ilk şeylerden biri siber güvenlik riskleri. PayTR olarak siber güvenlik risklerini minimum düzeyde tutmak için neler yapıyorsunuz?

PayTR olarak güvenlik teknolojilerine değerli yatırımlar yaparak PCI DSS uyumlu altyapımız, SSL sertifikalı ödeme sayfalarımız, Fraud ve Sahtecilik Önleme ve 3D Secure çözümlerimizle müşterilerimize güvenilir bir hizmet sunuyoruz. Inhouse sahtecilik (fraud) önleme sistemi ve uzman monitoring ekiplerimiz, üye işyerlerimizi 7/24 sahteciliğe koruyor. Bugüne kadar fraud önleme başarımız yüzde 99,7. Ocak-Haziran ayları arasında ortalama aylık dört milyon TL’lik fraud girişimini engelledik. Bu süre içinde aylık ortalama üç bin işlemi fraud olarak tespit ederek iptal ettik. Alternatif güvenlik çözümlerimiz yüzde 0,01 altında Fraud Baz Puanı ile Türkiye (yüzde 0,04) ve Avrupa (yüzde 0,08) ortalamalarının altında yer alıyor.

Riskli gördüğü ödemeler için doğrulama isteyen 3DS doğrulama sistemimizle de riskli ödeme oranını düşürürken, işletmelerin satış dönüşüm oranlarını artıyoruz. Bu sayede müşterilere, hızlı, kolay ve güvenli bir ödeme süreci sunuyoruz.

PayTR olarak, inovasyonun sonsuzluğuna ve dijitalleşmenin hayatı kolaylaştırmasına inanıyoruz. Bu doğrultuda müşterilerimizle kurduğumuz güven bağını ve yarattığımız değeri korumak adına güvenlik teknolojilerine çok önemli yatırımlar yapıyoruz. 

2022 yılı PayTR ve sektör özelinde nasıl geçti? Önümüzdeki yıl için hedefleriniz neler?

2022 yılı hem PayTR hem de sektör adına parlak geçti. PayTR olarak, çıkardığımız yeni çözümlerle sektöre alternatif ödeme yöntemleri sunarken, geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2022’de de yüzde 100’ün üzerinde bir büyümeyle 13 milyar TL’lik bir hacme ulaşmayı hedefliyoruz. Bu yılın ilk yarısında yüzde 100 büyüme sağlayarak 5,5 milyar TL’lik işlem hacmine ulaştık. 

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) açıkladığı 2022 yılı eylül ayına ilişkin verilere göre, e-ticaret işlemi yapılan işyeri adedi geçtiğimiz yılın eylül ayına göre yüzde 30 artışla 115 bine ulaştı. Kartla yapılan ödemeler 363 milyar TL olurken, internetten kartlı ödeme tutarı geçen yılın 2,4 katına çıkarak 100 milyar TL’ye ulaştı. Bu veriler fintech sektörünün gelişime ve dönüştürmeye açık olduğunu gösteriyor. PayTR olarak insan kaynağı, yazılım, donanım altyapıları ve ürün geliştirme yatırımlarını artırıp ürün portföyümüzü çeşitlendirerek sektöre değer katmaya devam edeceğiz.

Bu yazının konusu: FİNANSAL PAZARLAR
Önerilen Konular:
Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş