Sıkı Çalış Sıkı Oyna | Sina Afra
Sıkı Çalış Sıkı Oyna serimizin ilk bölümünde Türkiye Girişimcilik Vakfı Kurucusu, Fenerbahçe E-spor Takım Başkanı, Tiko Kurucusu ve CEO’su Sina Afra ile Türkiye’nin oyun ekosistemine kattığı değeri, oyun sektörünün hedef kitlesini, sektörün fırsatlarını ve risklerini konuştuk.
Günümüzde oyun ekosistemindeki köklü değişimlerin yaşanmasıyla hem ülkemizde hem de global de büyük bir yükselişin başladığını görüyoruz. Son yıllarda oyun piyasasındaki değerlendirmeler, başarılar ve satın almaların birbirini kovaladığını belirten Sina Afra, yurtdışında en çok yatırım yapılanların başında blockchain, iklim hareketi ve yapay zeka gibi pazarlar gelmesine rağmen ülkemizde sadece geçen yıl yapılan yatırımların yaklaşık yüzde 50’sini oyun şirketlerinin aldığını ve bu sayede küresel pazarda güvenilir bir imaj çizerek önemli bir yer edindiğimizi söylüyor. Zamanla Türkiye’nin oyunlarla meşhur bir ülke haline gelmesinden dolayı yakın gelecekte burada çok daha yapısal bir oyun endüstrisinin oluşturulabileceği tahmin ediliyor. Bu bağlamda Afra, ülkemizdeki oyun şirketlerine bakıldığında global pazardaki aktivitelerinin, yapılan çeşitli yatırımların ve yetkin işgücüne sahip olmanın burada önemli bir oyun hub’ı kurulabilmesi için uygun zemini hazırladığını bizlere aktarıyor. Gelişen teknolojinin insanlardaki spor algısını değiştirmesiyle E-spor kavramının ortaya çıktığını ve 2016 yılında Fenerbahçe’nin E-spor çalışmalarını başlatarak önümüzdeki 20 sene içinde bütün spor kulüplerinin bu alanda faaliyetlerine başlaması hedefi doğrultusunda bir yola çıktığını görüyoruz. Günümüzdeki E-spor ekonomisinin takım sahiplerinin finansman gücüne ve iletişim ağına bağlı olduğuna değinen Afra, ülkemizdeki birçok oyunda kripto dünyasından sponsorluk alınamaması ve turnuva gelirlerinin çok düşük olması sebebiyle E-spor ekosistemindeki bazı kanallarının kapalı olduğunu ve bu durumun E-spor ekonomisinin yeterli düzeyde gelişme gösterememesine yol açtığını vurguluyor. E-spor bağlamında ülkemizdeki en pahalı bütçeye League of Legends’ın sahip olduğunu, yurtdışında ise PUBG ve Valorant’ın bütçelerinin açık arayla önde oluğunu görüyoruz. E-spor’un gençler için bir kariyer alanı haline gelmeye başladığını söyleyen Afra, bilinenin aksine burada sadece oyuncu olarak çalışılmadığını, aynı zamanda oyunculukları bittikten sonra isteyenlerin koç olarak kariyerlerine devam edebilme olanağına sahip olduklarını belirtiyor. Oyun sektörünün ülkemizde yeterli bir dolgunluğa ulaşmasıyla yerini kripto dünyasının alacağına dair öngörülerde bulunuluyor. Merkeziyetsiz dünyanın blockchain ve oyun sektörleriyle kesişmeye başladığını ve artık oyun ekonomisinin bu unsurlar etrafında dönmeye başlayacağına değinen Afra, oyun oynarken bazı aşamalarda daha hızlı ilerlemek isteyenlerin eskisi gibi kredi kartı kullanmak yerine coin alarak süreci daha verimli geçirdiklerini ve bu sayede hem kullanıcıların hem de coin’i çıkartan oyun sahibinin bu kısmı daha kolaylaştırıcı bir şekilde tamamlamalarına olanak tanındığını bizlerle paylaşıyor.
Fenerbahçe E-spor Takım Başkanı Sina Afra’nın uzun zamandır gündemimizde olan oyun ekosisteminin ülkemize kattığı değer, hedeflediği kitle, gençlere sunduğu fırsat ve gelecekte karışılacağı riskler ile ilgili açıklamalarını dinledik. Bu yeni yayın serimizle oyun endüstrisinin gelişimine odaklanıyor ve bu noktada başarılı olan liderleri konuk etmeye devam ediyoruz.
- 26 Mayıs 2022, Perşembe
Son Eklenenler

Çizginin Üstü | Belirsizlik Dünyasında Çizginin Üstüne Yolculuk
- 26 Nisan 2023, Çarşamba

Sistem Dönüşümü ve Etki | İnovatif Sistemlerin Ölçümü & Anatomisi
- 26 Nisan 2023, Çarşamba
Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı
HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
Tüm Arşive Gözatın
